Innan ”Young royals” hade skådespelaren Edvin Ryding drygt 2 000 följare på Instagram.

I dag har han 1,2 miljoner, varav 130 000 har tillkommit bara den senaste månaden. Varje bild som Edvin Ryding lägger upp på Instagram får i snitt 496 000 gilla-markeringar och 7 200 kommentarer. 

Hysterin i sociala medier har varit – och är – ett faktum.

På kort tid blev Edvin Ryding och motspelaren Omar Rudberg internationella stjärnor – och idoler för tusentals unga tittare över hela världen.

– Det är bisarrt och surrealistiskt. Jag är samma människa jag alltid varit, men nu vill jättemånga följa mig och se vad jag gör varje dag. Som skriver till mig varje dag, men det är konstigt att det är så många människor. Att det liksom är någon från Guatemala eller Franska nya Guinea som är intresserade av mig, säger Edvin Ryding till Expressen om uppståndelsen.

https://www.instagram.com/p/CQvqHhnhfSw/

Edvin Rydings svar på alla nya fans

Nyligen publicerade Edvin Ryding en bild på honom ihop med Omar Rudberg. En vanlig, svartvit bild från en restaurang i Stockholm.

”Skål”, skrev skådespelaren kort.

https://www.instagram.com/p/CTiUkRfobLG/

Resultatet? 700 000 gilla-markeringar och 9 800 kommentarer. Kikar man närmare på kommentarerna ser man det tydligt: Majoriteten kommer från personer utomlands. ”Super bien saludos México”, skriver en person. En ung tjej skriver på ryska att hon älskar dem. ”Love you both”, skriver ytterligare en person.

Och så fortsätter det i hela kommentarsfältet.

Enligt Edvin Ryding har tillströmningen av nya följare på Instagram förändrat hur han interagerar och uttalar sig. Den unge skådespelaren menar att med framgången kommer ett visst ansvar.

– Jag tänker lite mer på vad jag lägger ut nu, det måste jag göra. Det jag lägger ut och det jag säger får ju konsekvenser på ett annat sätt. För det når ut till fler. Jag kan bli tagen av att det är så många människor som kollar på en bild jag lägger ut.

https://www.instagram.com/p/CQ8kcwZtToJ/

Fansens ständiga fråga

På såväl Instagram som Twitter har det skapats fankonton vars enda syfte är att uppdatera om det senaste om ”Young royals” och de svenska skådespelarna i serien.

På svenska, på engelska, på spanska, på italienska, på franska och flera andra språk.

Ett fankonto för brasilianska ”Young royal”-fans har 22 500 följare på Twitter. Ett annat konto, ”Young royals pics & news”, har närmare 40 000 följare. Det finns motsvarande konton för fans i Mexiko, Spanien, Argentina och Israel. Ja, över hela världen.

Ett återkommande ämne bland unga ”Young royals”-fans har varit väntan på besked om huruvida det blir en andra säsong eller inte – och trycket har varit hårt.

Ett axplock av kommentarer under september månad.Dölj beskrivning

Foto: Robert Eldrim / Montage ¿Young royals¿

Under sommaren har Netflix nordiska avdelning, Netflix Nordic, överösts av nya följare och kommentarer från undrande fans. I början av året hade Netflix Nordic drygt 180 000 följare på Instagram. I dag har man 330 000.

Varje gång Netflix Nordic har publicerat något på Instagram – oavsett om det handlar om ”Young royals” eller inte – har den ständiga frågan återkommit:

Blir det en säsong två?

Den 22 september bekräftades det, till slut, att det blir en fortsättning, vilket meddelades på Twitter och Instagram.

https://twitter.com/NetflixNordic/status/1440662163669110784https://twitter.com/netflix/status/1440668143538429961


På bara 20 minuter hade nyheten redan 9 000 kommentarer på Instagram.

Kommentarsfältet på Netflix Nordics Instagramkonto minuterna efter att nyheten släppts.

Foto: Skärmdump Instagram


Omar Rudbergs oro innan ”Young royals” 

Omar Rudberg blev först känd som en av medlemmarna i bandet The Fooo. De reste världen över och fick även vara förband åt Justin Bieber. Med i bandet var också Felix Sandman, 22, som fick stor uppmärksamhet för sin roll i ”Störst av allt” på Netflix.

Omar Rudberg var yngst i The Fooo men kanske den mest populära medlemmen bland fansen, som mestadels bestod av unga flickor.

När The Fooo, eller FO&O som bandet senare kom att döpa om sig till, lade ner såg framtiden osäker ut för Omar Rudberg. Han hade tidigare hoppat av skolan för att ge artistkarriären en chans. Under pandemins början befann sig Omar Rudberg i vad han beskriver som ett ”low”, en låg period i livet, och hade inget att göra. Han funderade på att börja studera igen, sökte skolor och kom också in på en utbildning.

Det var då han av en slump lärde känna en person som castade personer till en ny Netflix-serie. Han berättade om sina skådespelarambitioner. Och på den vägen var det.

– Jag gjorde massa castings, provklädningar och kameratest på slottet med Edvin, innan jag fick min roll, sen efter det, en och en halv månad senare, fick jag min roll. Då hade det gått en vecka av plugget och jag hade hunnit göra en uppgift och var redan sen med tre uppgifter. Jag bara: ”Fuck det här”, jag sket i att plugga och började skådespela på Netflix i stället, berättar Omar Rudberg och skrattar i Framgångspodden.

Och rollen i ”Young royals” – hans debut som skådespelare – förändrade allt.

https://www.instagram.com/p/CTej13BMuI4/

Nu har artisten och skådespelaren 1,2 miljoner följare på Instagram och tusentals personer, mestadels unga tjejer, interagerar med honom i sociala medier varje dag. Det har även skapats fansidor som är dedikerade till enbart Omar Rudberg.

– Det är sjukt, det är verkligen sjukt, säger Omar Rudberg i Framgångspodden, ett avsnitt som spelades in lite mer än en månad efter att ”Young royals” släppts.

22-åringen märkte snabbt att livet förändrades, lite som över en natt.

– Mitt vanliga liv, varje dag när jag vaknar, har i princip varit som alltid. Men det har verkligen totalt gjort en skiftning när det kommer till sociala medier och min telefon. Jag har spenderat mycket mer tid med min telefon, vilket jag försöker trappa ner. Men sociala medier har bara exploderat överallt och serien är det enda jag har sett den senaste månaden. Det är bara oförklarligt, det är bara så sjukt, förklarar Omar Rudberg i Framgångspodden, och fortsätter:

– Jag och Edvin brukar sms:a varandra ibland och bara: ”Vad är det som sker just nu?” Ja men hela tiden, det är typ det enda vi skriver till varandra, för vi fattar det inte, vad som händer. 

https://www.instagram.com/p/CS97eovjTpr/

Innan ”Young royals” var de unga skådespelarna delvis oroliga för hur serien skulle tas emot. 

Enligt Omar Rudberg fick de en del negativa reaktioner när de första videoklippen började släppas, och när den första trailern kom.

– Men allt det försvann, och det är sjukt. För vi var verkligen förberedda på att det skulle komma en stor… det var det Netflix sa, att förbered er på mycket fans och många fans som tittar, och kom ihåg att det inte är alla som gillar allt hela tiden. Så vi skulle vara förberedda på om det skulle komma negativa saker men det har bara varit kärlek, säger han i Framgångspodden.

Fansen reser till Sverige för att träffa skådisarna

Utöver kommentarer får Edvin Ryding även motta stora mängder DM, privata meddelanden från fans. Det blir tydligt att många tittare har upptäckt andra produktioner som den svenske skådespelaren har medverkat i.

– Det är många som skriver till mig. Det kan komma in hundratals meddelande i minuten. Jag försöker läsa en del, men det är omänskligt att läsa allt. Men jag försöker. Alla skriver så fint och de skriver om ”Young royals”, ”Fröken Friman” och ”Gåsmamman”. Det är kul att det finns en så stark publik i Sverige, säger Edvin Ryding och fortsätter:

– Jag svarar ibland och det jag kan. Jag njuter jättemycket av att prata med publiken och ha konversationer om serier och filmer. Sen kanske jag råkar vara med i filmen vi diskuterar, men det är intressant att läsa hur de tolkar vissa scener. 

Enligt Edvin Ryding har intresset för honom, och serien, även visat sig i det verkliga livet.

Hur har du märkt av hypen?

– Folk vänder huvudet på stan, folk vill ta bild. Det är kul att vänner och kolleger hör av sig. Att de hör av sig betyder jättemycket, de jag vill göra stolta är familj och vänner. 

Du har fans som följer dig och väntar på dig på stan. Kommer de hem till dig?

– Inte som jag har märkt, men jag har fått höra det från grannar. 

– Utanför TV4 var det ett gäng som hade snackat ihop sig på Twitter för att åka till Stockholm. De här människorna kom från Frankrike, Italien, Portugal, någon var också från Moçambique och Sydafrika. Vilket är helt sanslöst, och att de hoppades på att få träffa mig eller Omar. Det är så kul att få träffa dem och ett bevis på att vi har nått ut till hela världen.

https://www.instagram.com/p/CO-bVDLNKJm/

Hyllades av Oscars-vinnande skådespelare

Omar Rudberg minns i synnerhet en händelse efter att ”Young royals” kommit ut. Seriens regissör, Rojda Sekersöz, hörde av sig via sms och berättade att en känd Hollywoodskådespelare hade sett serien och gillat den.

Närmare bestämt Viola Davis.

Som 2015 vann en Emmy för Bästa huvudroll i en dramaserie för sin roll i ”How to get away with murder” – och 2017 vann en Oscar för bästa kvinnliga biroll i filmen ”Fences”.

Hon spelar även tidigare presidenthustrun Michelle Obama i den kommande tv-serien ”The first lady”.

Omar Rudberg hade ingen aning om vem hon var, men förstod senare att det var stort.

– Jag gick in på Instagram och hon hade 10 miljoner följare. Och om vår regissör Rojda Sekersöz tycker att det är skitcoolt, då tror jag faktiskt att det är ganska coolt, säger Omar Rudberg i Framgångspodden.

Säsong två av ”Young royals” har premiär på Netflix under 2022.

”Young Royals”-Edvin får hundratals meddelanden i minuten

Skådespelaren om uppmärksamheten efter “Young Royals”

Läs hela artikeln här!