Många rykten – några från mycket tillförlitliga källor – hävdar att Apple kommer att introducera en ny Macbook Pro i höst. Låt oss ta en titt på vad vi kommer att kunna se i nästa Macbook Pro och hur dessa nya funktioner kommer att förvandla Macbook Pro till något helt nytt.

Uppdatering (2021-10-04):

Lanseras nu i oktober

Enligt ett nyhetsbrev från Bloombergs Apple-expert Mark Gurman kommer Apple att lansera nya modeller av Macbook Pro den här månaden, vilket är i linje med tidigare rykten.

Skärmstorlekarna sägs bli 14 respektive 16 tum, där den nya 14-tummaren inte blir större än den nuvarande 13-tummaren. Med andra ord går skärmen nästan ända ut till kanten, något som många användare har efterfrågat.

Enligt uppgift kommer de nya modellerna utrustas med en mer kraftfull variant av M1-chippet med fler processor- och grafikkärnor.

Vill du veta mer om vilka nyheter som vankas är det bara att bläddra nedåt.


Uppdatering (2021-09-24):

Mindre avlång skärm med högre pixeltäthet

Den senaste betaversionen av Mac OS Monterey innehåller dolda textsträngar som ser ut att avslöja upplösningen på de inbyggda skärmarna i de kommande nya Macbook Pro-modeller det ryktas om.

Macrumors var först att hitta referenserna, som ligger i inställningspanelen för skärmar i Systeminställningar. Att det gäller Apples egna maskiner och inte stöd för udda upplösningar på externa skärmar antyds av att de är markerade som ”retina”-upplösningar, något Apple inte gör för annat än sina egna skärmar.

Upplösningarna i fråga är 3024 x 1964 och 3456 x 2234 pixel. Det är mindre än 4k så måste gälla bärbara, och med 14 respektive 16 tum stor skärm blir det nästan exakt samma pixeltäthet: 257 pixel per tum. Det är tätare än dagens 227, vilket lär innebära bland annat bättre bild med skalade upplösningar.

Den som gör en snabb division märker också att de nya upplösningarna inte har det vanliga bildförhållandet 16:10 utan cirka 15,5:10. Det verkar alltså som att Apple kommer göra nya Macbook Pro lite mindre avlång.


Nya Macbook Pro: Apple Silicon

Apples M1-processor (SoC, System on a Chip) tog industrin med storm när den lanserades i november förra året i Macbook Pro, Macbook Air och Mac Mini. Prestanda överträffade såväl förväntningarna som Intel-processorerna, samtidigt som batteritiden var sjukt bra.

Nu när det första intrycket av Apple Silicon sakta bleknat är det snart dags för Apple att visa vad de har på gång. Tanken på att nästa Apple SoC kan vara betydligt snabbare än M1 gör det till det mest spännande som kommer att hända med nya Macbook Pro.

Flera rykten gör gällande att SoC:n i kommande Macbook Pro kommer att kallas M1X och kan ha en 10-kärning cpu, med åtta prestandakärnor och två effektivitetskärnor. Det är dubbla antalet prestandakärnor än vad som sitter i M1. M1X ska också kunna stödja 64 gigabyte internminne –M1 klarar bara av 16 gigabyte.

Apple Silicon M1

Förutom mer krut i processorn kommer även grafikprestanda att få ett lyft. MX1 kan få en grafikprocessor med 16 eller 32 kärnor, ett stort steg från de sju eller åtta som sitter i M1. Apples SoC använder Neural Engine för ai och maskininlärningsuppgifter, den kommer också att förbättras. I M1 sitter en 16-kärnig Neural Engine, men huruvida detta verkligen blir av är osäkert.

Sammantaget lär du få tillräckligt prestanda från en Macbook Pro som förvandlar den från en gedigen, portabel arbetshäst till något som närmar sig Mac Pro. I jämförelser från november förra året mellan M1 och Intel-processorer gick det att se prestandaförbättringar på över 80 procent i vissa test. I de flesta testen var M1 cirka 50-70 procent snabbare. Vi kan inte ens föreställa oss hur mycket bättre M1X prestanda kommer att vara jämfört med Intels processorer, men den lär imponera.

Ny Macbook Pro: Storlekar

Macbook Pro introducerades 2006, som en ersättare för Powerbook. Den första modellen var en 15-tums modell, några månader senare lanserades en stor 17-tums modell och slutligen, 2009, 13-tums Macbook Pro. Under 2012 introducerade Apple retinaskärmar i sina bärbara datorer, med fokus på13- och 15-tums modellerna. Retinas förmåga att skapa högre skärmupplösningar innebar att Apples 17-tummare helt sonika blev obsolet.

Efter alla dessa år genomgår nu Macbook Pro en förändring gällande storleken. En förändring som faktiskt inleddes för nästan två år sedan med introduktionen av 16-tums Macbook Pro, som ersatte 15-tums modellen. Just nu ryktas det om att 16-tummaren ska göras sällskap av en 14-tums Macbook Pro i höst.

Macbook Pro, 16-tummaren, är inte mycket större än den 15-tums modell som den ersatte. Det beror på att Apple minskade kanten runt skärmen, vilket ger en större display på i princip samma yta. Vi lär se en liknande lösning i nya 14-tums Macbook Pro: den kan vara aningen större fysiskt än dagens 13-tummare, men skärmkanterna kommer att vara mycket smalare.

TLDR: med nya Macbook Pro får du en större skärm utan att datorn blir nämnvärt större.

16-tums Macbook Pro 2019

Sextontummaren gjorde sin debut för två år sedan. Men den nya kommer att använda Apple Silicon istället för Intel-processor och AMD:s grafikprocessor.

Nu är storleken på Macbook Pro kanske inte allt. Som vi har sett i tidigare iterationer kan prestanda påverka storleken på en bärbar dator. Med Intel Macbook Pro var regeln ju större dator, desto högre prestanda. Men många användare vill nog hellre ha en mindre formfaktor utan att behöva offra prestanda.

Rykten och läckor påstår att de nya 14- och 16-tums Macbook Pro kommer att ha M1X SoC, och att prestanda kommer att vara densamma oavsett storlek. Om så är fallet blir det mycket lättare att välja en Macbook Pro, eftersom du inte behöver oroa dig för att gå miste om prestanda. Liksom Iphone 12 Mini och Iphone 12, kommer du att basera ditt beslut på skärmstorleken.

MacBook Pro 16

Det är möjligt att 13-tums versionen finns kvar. Apple erbjuder för närvarande fyra standardkonfigurationer av 13-tums Macbook Pro, två med Apples M1-processor och två med Intel-processorer. Apple skulle teoretiskt kunna behålla M1-modellerna och eventuellt sänka priset, samtidigt som de ersätter Intel-modellerna med den nya 14-tums Macbook Pro som har nästa generation av Apple Silicon.

Ny Macbook Pro: Mini-led-display

Mini-led är en skärmteknik som gjorde sin Apple-debut 2021 i Ipad Pro. Det är en inte alltför vågad gissning att anta att den kommer till de nya Macbook Pro. Specifikationerna för en mini-led-display i Macbook Pro kommer sannolikt att likna den i Ipad Pro: 1000 nits, 1 000 000 till 1 kontrastförhållande och ett brett färgomfång enligt P3-standard. Med mini-leds bakgrundsbelysning får du mindre ljusläckage och ett bättre dynamiskt färgområde.

Macbook Pro-skärmar har alltid varit mycket bra, men det känns som att Apples utvecklingstakt för skärmar i sina bärbara datorer har stagnerat. Mini-led är funktion som skulle hjälpa Macbook Pro att bli en dator som verkligen ligger i framkant. Professionella fotografer eller videoredigerare, vars arbete kräver detaljer, kommer att uppskatta förbättringen. Men även vanliga användare kommer att uppskatta ökad ljusstyrka och skärpa: Oavsett bör det bli enorm förbättring jämfört med tidigare generationer.

Ipad Pro
Ipad Pro 2021 M1. 12,9-tums Ipad Pro var Apples första produkt med en mini-led-skärm.

Macbook Pro: 1080p Facetime HD-kamera

Facetime-kameran, som för närvarande sitter i Macbook Pro, är en pinsam historia som fortfarande filmar i 720p. Kvaliteten är allt annat än bra och varje gång du har ett videomöte påminns dina kollegor om vilken sunkig webbkamera du sitter med. Hur kan en dator som heter ”Pro” ha en sådan skitkamera?

Om ryktena stämmer kommer Apple att uppgradera Macbook Pro med samma kamera som sitter i M1 Imac, det vill säga en som klarar 1080p. Den är bättre att hantera dåliga ljusförhållanden och har mycket bättre bildkvalitet.

Nya Macbook Pro: Portarnas återkomst

För ett stort antal människor är deras bärbara dator ofta deras primära dator. Det hjälper om ens bärbara dator har vad som krävs och inte bara processorkraft. Vi pratar om anslutningsmöjligheter.

För närvarande har 13-tums Macbook Pro två Thunderbolt 3/usb-c-portar medan 16-tummaren har fyra. Det är inte tillräckligt om du laddar medan du använder datorn är en port upptagen. Anslut en extern bildskärm och du redan har använt alla portar om du sitter på en 13-tums Macbook Pro.

Vad händer om du behöver ansluta en tredje bildskärm eller en extern gpu eller en mixer eller en extern enhetsuppsättning eller en videokamera eller en mikrofon eller en kortläsare… du förstår vad vi menar.

Macbook Pro används ofta i produktionsarbete, antalet tillgängliga portar är viktigt för att för att få saker gjort. Visst, du kan investera i en thunderbolt-hub, men vem vill ha fler saker att bära med sig? Macbook Pro behöver helt enkelt fler anslutningsportar.

MacBook Pro 13
13-tums Macbook Pro 2020. Hur kan en dator med ordet ”pro” i sitt namn bara ha två portar?

Det låter som detta kan ske med de nya Macbook Pro-modellerna. Flera rapporter har sagt att Apple kommer att inkludera fler thunderbolt-portar, troligtvis fyra stycken (jag skulle gärna se fyra på 14-tummaren och sex på 16-tummaren). Det är också möjligt att Apple lägger till en hdmi-port och återställer kortläsaren (som fanns mellan 2009 och 2016). Det skulle betyda mycket för pro-användare.

Det finns också ett rykte om att Apple kommer att utrusta Macbook Pro med en magnetisk strömkontakt som liknar gamla Magsafe. Jag kan komma ihåg flera gånger då jag har snubblat över min nuvarande Macbook Pros nätkabel och dragit ned den på golvet. Det är ett mirakel att min dator fortfarande fungerar. En strömkontakt á la Magsafe skulle vara välkommet och en livräddare för datorn.

Ny Macbook Pro: Hejdå Touch Bar? 

Ett tidigt rykte om nya Macbook Pro är att Touch Bar ersätts med traditionella funktionstangenter. Jag har tidigare skrivit om min motvilja för Touch Bar och jag har hört från massor av Macworld-läsare om hur fel jag har. Det är en polariserande funktion och om den försvinner lär det reta upp en del medan andra jublar.

Trots min motvilja för Touch Bar och hur mycket jag än hoppas att den ska försvinna, tror jag inte att det sker. Apple ser det som en pro-funktion och tycker inte att den är ett problem – åtminstone inte sedan de tog tillbaka escape-tangenten. Touch Bar är en funktion som separerar den från Macbook Air, som Apple lyfter fram som sin bärbara dator för ”vanliga” användare.

Touch ID
Touch ID Magic Keyboard Imac 2021. Touch ID-knappen på nya Macbook Pro kommer förmodligen att se ut som den på Magic Keyboard.

Oavsett om Touch Bar försvinner eller inte, kan du räkna med en Macbook Pro med Touch ID. Det är möjligt att Apple uppdaterar Touch ID-knappen med nya sensorer. Den kommer förmodligen att likna Touch ID-knappen, som sitter på nya Magic Keyboard. Det finns också rykten om att den kan få en glödande ring. Om vi ​​inte kan få Face ID kan vi ändå att känna oss nöjda med en förbättrad Touch ID-knapp – ett bekvämt alternativ till att skriva in lösenord.

Originalartikel av Roman Loyola
Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt

Läs hela artikeln här!