September

Musikalen The sound of music

Världens kanske mest kända musikal spelas på Storan på Malmö opera. ”The sound of Music” hade premiär 3 september men spelas från och med 29 september för fulla hus framtill 30 januari 2022.

Musikalen handlar om en bekymmerslös ung kvinna som lämnar klosterlivet och möter mannen i sitt liv. ”The sound of music” behandlar frågor som människovärde och att våga stå upp mot orättvisor. 

Musikalen skrevs av duon Rodgers och Hammerstein och hade premiär 1959 på Broadway, men det var genom filmen 1965 med Julie Andrews i huvudrollen som Maria som den blev en musikal på allas läppar. I Malmöuppsättningen alternerar Frida Modén Treichl och Kerstin Hilldén i huvudrollen och Michael Jansson spelar Georg von Trapp. 

3 september – 30 januari 2022 på Malmö opera.


Ensemblen i Glada Änkan på Nöjesteatern i Malmö.

Foto: Lovisa Åkesson

Glada Änkan på Nöjesteatern

Nöjesteatern i Malmö firar 80 år med en av världens mest berömda operetter. Glada Änkan hade premiär 24 september, bara fem dagar innan restriktionerna släpps, och kommer att spelas framtill 12 december. 

Glada Änkan sattes upp för första gången 1905 och utspelar sig i 1900-talets början i Paris. Operetten har därefter gjort succé världen runt tack vare sin sorglösa handling, charmiga karaktärer och maffiga musikaliska finaler. 

I rollerna på Nöjesteatern syns bland andra Frida Engström, Thomas Järvheden, Lars Åke Babsan Wilhelmsson och Hans Josefsson som ersatte Jan Malmsjös sena avhopp från föreställningen. 

24 september – 12 december på Nöjesteatern i Malmö.

Oktober

Ekebo öppnar för dans

Efter ett och ett halvt år öppnar nöjesanläggningen Ekebo utanför Munka-Ljungby återigen. På premiären 9 oktober uppträder bandet Bek & Moberg och den 20 november hålls den första stora danskvällen med Lasse Stefanz och Perikles på scen. 

Planen är också att den 25:e Ekebofestivalen ska kunna hållas i sommar, efter två års uppehåll. 

Premiär 9 oktober på Ekebo utanför Munka-Ljungby. 

Malmöiter på Malmö Live

Malmöiter är en del av Malmö Stads satsning Öppna Malmö och konsertseriens bokningar baseras på Malmös majoritetsgruppers röster. Spelningarna är gratis och hålls lördagskvällar i Living Room på Malmö Live Konserthus.   

Lördagen 9 oktober spelar iraniern Omid Omini som blandar traditionella persiska melodierna med pop, hiphop, dancehall och latinska rytmer. Den 16 oktober kommer Pape Seck & Begue Afia från Senegal, 23 oktober skånskdanska Cumbian Colors och 30 oktober den polska elektro- och hiphop-sångerskan Rosalie. Den 6 november avslutas konsertserien med Brooklynfödda soulsångerskan Nicole Willis som är verksam i Finland. 

Oktober–november i Living Room på Malmö Live Konserthus.

Pelle Almqvist, sångare i The Hives.

Foto: FRITZ SCHIBLI

The Hives rockar KB

De har under sina 20 verksamma år blivit ett av Sveriges internationellt mest kända rockband. The Hives har turnerat med Rolling Stones och AC/DC, figurerat på de största tv-showerna i världen och vunnit otaliga priser. Live är de något alldeles extra. 

”När vi går ut på scen hoppas vi alltid på att uppnå någon form av extas, att producera en utdragen en-och-en-halv lång orgasm”, som sångaren Pelle Almqvist själv beskriver det på KB:s hemsida. 

På KB supportas The Hives av bandet Trubbel. 

9 oktober på Kulturbolaget i Malmö.

Danska Hanne Boel som slog igenom på 80-talet spelar på Helsingborgs Konserthus 12 oktober.

Foto: GUNNAR ASK

Hanne Boel till Helsingborg

Hon är en av Danmarks största sångerskor. Genombrottet fick Hanne Boel på 1980-talet med skivan ”Black Wolf” och 2020 släppte hon sitt senaste album. 

På Helsingborgs Konserthus uppträder hon i en akustisk liveuppställning bestående av två gitarrer och en kör. Gamla hits från Hanne Boels långa karriär blandas med nya låtar och personliga tolkningar av verk från andra låtskrivare. 

12 oktober på Helsingborgs Konserthus.

Danny Saucedo under hans framträdande av ”Dandi dansa” på Melodifestivalen 2021.

Foto: OLLE SPORRONG

Danny Saucedo bjuder på mat och musik

2006 slogs han ut i finalen tv-programmet ”Idol”. Danny Saucedo har sedan dess varit en folkkär artist och hans Melodifestivalen-hit ”Dandi dansa” spädde på den auran ytterligare. 

Efter att ha gjort succé på Berns Salonger bjuder han nu Malmö på en kombinerad mat- och musikupplevelse. Under sex kvällar mellan 1 och 16 oktober uppträder Danny Saucedo under rubriken ”Dinner club experience” på Slagthuset i Malmö. Nytt material blandas med hits och underhållande mellansnack från Danny Saucedo.

1-16 oktober på Slagthuset i Malmö. 

Den brittiska artisten Rick Astley på en konsert 2021.

Foto: DAVID HARTLEY/SHUTTERSTOCK / DAVID HARTLEY/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Rick Astley gör comeback

När den Stock Aitken Waterman-producerade megahiten ”Never gonna give you up” släpptes 1987 var Rick Astley bara 21 år gammal. Låten blev nummer ett i 16 länder och gjorde Rick Astley till en av Storbritannien mest hyllade artister.

Rick Astley är också huvudperson i ett internetfenomen som fått namnet Rickrolling. Istället för att komma till den sida en länk ska leda till, så kommer man till en musikvideo för låten ”Never gonna give you up” med Rick Astley. Webbsidan Youtube hade detta som aprilskämt den 1 april 2008 och 20 februari 2009 hackade en elev Göteborgs kommuns skolnät så att alla länkar ledde till musikvideon till ”Never gonna give you up”.

Rick Astley gjorde comeback i början av 2000-talet. Det är en mogen man som besöker Royal Arena i Köpenhamn och levererar en hitparad med betoning på 80-talsnostalgi.

23 oktober på Royal Arena i Köpenhamn.

Prince danska basist till Skåne

Hon går under epitet som ”Bassida” och ”Ida Funkhouser” och är en av Danmarks absolut funkigaste basister. Under artisten Prince sista sex år i livet spelade hon bas i hans kompband The New Power Generation. Ida Nielsen har också spelat in och turnerat som fast medlem i funkrockbandet 3rdeyegirl.

Räkna med tekniskt fulländat basspel på stjärnnivå är Ida Nielsen och hennes band The Funkbots besöker Skåne.

23 oktober på Victoriateatern i Malmö.27 oktober på The Tivoli i Helsingborg.

Alanis Morisette under en konsert på Globens Annex i Stockholm 2001.

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Alanis Morisette till Köpenhamn

Den kanadensiska sångerskan Alanis Morisette har sålt mer än 55 miljoner skivor och blev 2015 invald i Canadian Music Hall of Fame. Hon skrev sin första låt som 9-åring och slog igenom redan som 20-åring med sitt tredje album ”Jagged Little Pill” som kom 1994. 

29 oktober på Royal Arena i Köpenhamn.

Rysk balett hyllas på Malmö Live

Malmö Live Konserthus bjuder på rysk klassisk balett signerad operatonsättaren och symfonisten Pjotr Tjajkovskij som var en reformator inom balettmusik. Uppsättningen på Malmö Live blir ett potpurri med det bästa ur hans verk Svansjön, Törnrosa, Nötknäpparen, verk som alla har haft stort inflytande på koreografisk konst. Föreställningen framförs till förinspelad musik.  

30 oktober på Malmö Live Konserthus.

November

Jesper Rönndahl när han 2019 mottog priset Årets skåning.

Foto: JENS CHRISTIAN

Jesper Rönndahl på Malmö Live

Efter tv-succéer som ”Svenska Nyheter” och ”Dips” är Jesper Rönndahl nu tillbaka på ståupp-scenen. År 2019 fick hans Expressens pris Årets skåning. Han har också belönats med utmärkelser som Årets komiker, Årets folkbildare, Det Svenska Humorpriset och Tage Danielsson-priset. 

6-7 november på Malmö Live Konserthus. 

Komikern David Batra och hans fru Anna Kindberg Batra, före detta partiledaren för Moderaterna, kör en quizshow på Malmö Live.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Quiz med paret Batra

Komikern David Batra och hans fru, Moderaternas före detta partiledare Anna Kinberg Batra, intar Malmö Live Konserthus för tre quizkvällar i samarbete med Malmö SymfoniOrkester, MSO. 

Under våren gjorde humorduon Anders och Måns tittarsuccé med en digital quiz på tema filmmusik tillsammans med MSO. Nu utlovas ”en livs levande” quiz med en mix av humor, musik och politik – allt från ”Tjajkovskij till talmansrundor”.

”Musik och politik har alltid hört ihop. Effektiv politisk musik har påverkat val, kraftfull musik kan påverka hur vi minns en händelse och likaså kan den få oss att samlas kring en fråga. I vårt quiz blir det mycket klassisk musik, politiska frågor och självklart en del trams” skriver David Batra och Anna Kinberg Batra på Malmö Live Konserthus hemsida. 

11-13 november på Malmö Live Konserthus.

32 år efter debuten ”…och stora havet” släppte Jakob Hellman 2021 sin uppföljare ”Äntligen borta”.

Foto: NICLAS TILOSIUS / KVP

Jakob Hellman drar ut på turné

Albumet ”…och stora havet” som kom 1989 gav Jakob Hellman en Grammis som ”Bästa manliga rockartist”. Efter några år som hyllad popikon försvann han helt från scenen.

Först 2021 släppte Jakob Hellman uppföljaren ”Äntligen borta”. I Skåne gör han i höst en spelning på Slagthuset i Malmö med Mattias Alkberg som support samt en solospelning i Helsingborg på Clarion Hotel Sea U. 

9 november på Slagthuset i Malmö.20 november på Clarion Hotel Sea U i Helsingborg.

Little Dragon från Göteborg är internationellt kända.

Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN


Internationellt hyllade Little Dragon

Till skillnad från Håkan Hellström är de inga profeter i sin egen hemstad. Däremot är Little Dragon från Göteborg vida hyllade internationellt. Sångerskan Yukimi Nagano och hennes nyskapande band har turnerat världen runt och samarbetat med storheter som Gorillaz, De La Soul och Tinashe. I Sverige är de kanske mest kända som husbandet i SVT-programmet ”På spåret”.

Efter 25 år ihop, sex album och en purfärsk remix-EP i bagaget gör de ett stopp i Malmö för en konsert som inte bör missas. 

12 november på Moriska Paviljongen.

Allsång på ”100 år hits”

Kör- och allsång pekades under pandemin ut som en ur smittosynpunkt extra farlig syssla. Corona är en droppsmitta och det framkom viruset vid sång även kunde spridas vida omkring via aerosoler. 

När nu restriktionerna släpps är det fritt fram för unison sång. På picknick-konserten ”100 år hits” blir det allsång med Kristoffer Jonzon och hans husband. De utlovar ”helkväll med lika mycket sång som gemenskap, humor och skratt!”

12 november på Victoriateatern. 

Internationellt hyllade Ane Brun kommer till Skåne i november för en spelning på Malmö Live.

Foto: TOMAS LEPRINCE

Ane Brun på Europaturné

Norskfödda sångerskan Ane Brun etablerade sig som artist i Sverige i början av 2000-talet. Hon är numera känd långt utanför Nordens gränser och hyllas av internationell musikpress. Ane Brun har samarbetat och turnerat med kända artister som Ron Sexsmith, Peter Gabriel och Leonard Cohen. I höst är Ane ute på Europaturné och ett av konsertstoppen gör hon i Malmö. Live är Ane Brun och hennes band något alldeles extra. 

21 november på Malmö Live Konserthus.

Petrina Solange på första soloturnén

Komikern Petrina Solange är känd från Tankesmedjan på Sveriges Radio och podden Måndag som hon gör ihop med Armann Hreinsson och Johannes Finnlaugsson. Hon driver även stand up-klubben Ståupp Under Jord i Malmö och har vunnit utmärkelsen ”Årets Kvinnliga Komiker” på Svenska stand up-galan 2015, 2019 och 2020. Petrina Solange har även nominerats till ”Årets skåning” 2019 och 2020.  

Redan 2019 planerade Petrina att ge sig ut på soloturné, men så kom pandemin. I höst bär det äntligen ut på vägarna på en Sverigeturné kallad ”Nu är jag här”.

25 november på The Tivoli i Helsingborg, 26 november på Hotel Lundia i Lund, 2-4 december på Babel i Malmö. 

Sophie Zelmani uppträder 27 november på Palladium i Malmö.

Foto: LENNART REHNMAN

Sophie Zelmani summerar 25 år som artist

I höst firar Sophie Zelmani 25 år som artist med ett fåtal exklusiva jubileumskonserter med titeln ”De 25 första åren”. Den 27 november gästar hon Palladium i Malmö och bjuder på musik från sina 12 studioalbum och berättelser från hela sin karriär. 

27 november på Palladium i Malmö.

December

Thomas Öberg och hans band Bob Hund kommer att fira helgen vecka 48 med sina fans på KB i Malmö.

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Bob Hunds tradition tillbaka

Bob Hund har en låt som heter Helgen v. 48 och har många gånger firat just den helgen med sina fans. Efter coronapandemin är nu traditionen tillbaka. 

Med 30 år på scenen har Bob Hund ibland kallats Sveriges bästa liveband. Ett band som genom explosiva liveframträdanden, egensinniga låtar och oväntade upptåg ständigt fortsätter att fortsätter att locka ny publik. 

Under sin karriär har de bland annat auktionerat ut sina instrument och lånat utrusning av sina fans, spelat live till stumfilm, satt upp egna operor och arrangerat festivaler. 2018 kurerade de under ett helt år olika arrangemang på Malmö Live Konserthus. 

Att se Thomas Öberg, Johnny Essing, Conny Nimmersjö, Mats Hellquist, Jonas Jonasson och Christian Gabel live på scenen är alltid en garanterat upplyftande upplevelse.

2 december i vecka 48 på Kulturbolaget i Malmö.

I höst gör Zara Larsson sin första stora arenaturné.

Foto: JAMES ATOA/UPI/SHUTTERSTOCK / JAMES ATOA/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Zara Larsson satsar på arenor

Hon är en av Sveriges internationellt mest kända artister och har bland annat supportat Ed Sheren på turné. Zara Larsson har hyllats av Billboard och brittiska Vogue och blev i slutet av 2020 utnämnd till bästa nordiska akt på MTV Europe Music Awards. 

För två år sedan gjorde hon ett antal festivalspelningar och i höst åker Zara Larsson ut på sin första arenaturné. Arenor ska fyllas i Stockholm, Göteborg, Helsingfors och Oslo. Det blir ingen konsert i Malmö, den 3 december intar Zara Larsson i stället Royal Arena i Köpenhamn. 

3 december på Royal Arena. 

Jonas Gardell gör två föreställningar på Malmö Live Konserthus den 4 december.

Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jonas Gardell till Malmö

Efter en säsong i Stockholm och en i Göteborg kommer Jonas Gardell nu till Malmö med sin föreställning ”Queen of ******* everything”. Under två kvällar på Malmö Live utlovar komikern, författaren, dramatikern och artisten Jonas Gardell en show som ”får dig att skratta tills du gråter”. 

Jonas Gardell har vunnit flera priser, bland annat Frödingstipendiet, Stora Svenska Talarpriset och Tage Danielsson-priset. Han har också utsetts till hedersdoktor på Lunds universitet, Linköpings universitet och Åbo Akademi. 

Två föreställningar den 4 december på Malmö Live Konserthus.

Foto: PAUL TREADWAY / RETNA/STELLA PICTURES

Brittiska komikern Ricky Gervais 

Han är känd från succéserierna ”The Office och ”Extras” och av många hyllad som en av Storbritanniens roligaste människor. Han är också engagemang i olika djurrättsfrågor och blev 2013 utsedd till djurrättsorganisationen PETA:s ”Person of the Year”.

Utöver sina jobb som komiker och skådespelare är Ricky Gervais också manusförfattare, regissör och producent och har gett ut böcker med tecknade serier. Den 9 december intar denne renässansman Royal Arena i Köpenhamn med en föreställning som heter ”Super Nature”.

9 december på Royal Arena i Köpenhamn. 

Helena Josefsson uppträder med Per Gessle på hans akustiska spelning på Slagthuset 12 december.

Foto: ANDERS GRÖNLUND / KVP

Per Gessle bjuder på akustiskt

Som soloartist och med sina band Gyllene Tider och Roxette har Per Gessle blivit en av Sveriges mest folkkära artister. I somras gav han flera utsålda konserter på sitt hotell i Tylösand. 

Nu kommer han till Malmö för en helt akustisk spelning på Slagthuset med titeln Per Gessle Unplugged. Med på scenen är Roxette-musikerna Clarence Öfwerman, Christoffer Lundquist, Magnus Börjeson och sångerskan Helena Josefsson. Hits från hela Per Gessles långa karriär utlovas. 

12 december på Slagthuset i Malmö.


Trazan och Banarne 2020.

Foto: SUSANNE KARLSSON

Familjemusikalen Trazan & Banarne till Malmö

2021 fyller Lasse Åberg 80 år och hans band Electric Banana Band med Janne Schaffer i spetsen 40 år. Två jubileer som firas med familjemusikalen Trazan & Banarne –Banankontakt.

Barnprogrammet Trazan & Banarne sändes första gången som jullovsmorgon 1976 på Sveriges Television och har repriserats många gånger därefter. Musikalen bygger på tv-serien men har också en del nya karaktärer inskrivna i manuset, såsom den oberäkneliga Herr Kameleont, giriga Fröken Öken och den köttätande växten Roger.

”Familjemusikalen Trazan & Banarne är en aktuell musikal om vikten att vi tar hand om vårt klimat, vår miljö och våra barn.” skriver Lasse Åberg i programmet. 

Två föreställningar lördag 18 december på Malmö Live Konserthus.


2022 

Molly Sandén.

Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN / Claudio Bresciani/TT

Molly Sandén – Dom ska veta 

Till våren ger sig popartisten Molly Sandén ut på sin största turné någonsin. Tolv stopp på några av landets största arenor. 

”Känns overkligt ärofyllt att få starta nästa år tillsammans med er i de där arenorna jag drömt om sen jag var liten… med scener så stora att alla mina olika sidor och känslor får plats. Mäktigt. Längtar!”, har Molly Sandén själv sagt i ett pressmeddelande.

Halmstad: 5 februari, Malmö: 19 mars. 


Ola Salo spelar Judas tillsammans med Peter Jöback som spelar Jesus.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jesus Christ Superstar 

Peter Jöback och Ola Salo reser från arena till arena med musikalen ”Jesus Christ Superstar”. Ola Salo har gjort musikalen tidigare – till exempel 2008 på Malmö opera. Duon har länge drömt om att stå på scen ihop och nu är det dags. 

Den 28 januari 2022 har musikalen premiär i Helsingfors. 11-13 februari spelas den på Vida arena i Växjö, 17-20 februari på Malmö arena. 

Mando Diao ger sig ut på turné

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mando Diao 

Turnén Mando Diao – I solnedgången var tänkt att genomföras i höst, men blev framskjuten till våren. Bandet från Dalarna, som bland annat har uppmärksammats stort för sina tolkningar av Gustaf Frödings texter, kommer uppträda i ett intim och litet format när de spelar på flera av landets konserthus. 

Framträdandet kommer vara helt på svenska. 

Växjö: 16 februari, Karlskrona: 17 februari, Halmstad: 18 februari, Kalmar: 2 april. 

Sweden rock festival lockar stora publikhav.

Foto: HELENA LARSSON / IBL

Sweden rock festival 

Äntligen folkfest i blekingska Norje igen! Nästa år går jättefestivalen av stapeln 8-11 juni. Bland de bokade namnen finns Gun’s N Roses, Inflames, Volbeat och The Hellacopters. Fler namn kommer att tillkomma. Festivalen brukar locka besökare från runt 60 länder. 

8-11 juni i Norje i Sölvesborgs kommun. 

Läs hela artikeln här!