Info-Direkt Information om sökmotorer

Microsofts Bing 

INFO

Ar den näst största sökmotorn efter Google.

Den är lätt att använda och ger en mer visuell upplevelse med vackra dagliga bakgrundsbilder. Bing är bra för videosökningar, eftersom det visar resultat som stora miniatyrer som kan förhandsgranskas med ljud genom att sväva över dem med musen

Precis som Google är Bing full av interna funktioner som valutaomvandling, översättning och flygspårning, vilket gör det till ett riktigt mångsidigt verktyg som klarar sig väl på den globala marknaden.

DuckDuckGo

INFO

Info 

Ar en populär sökmotor för dem som värdesätter sin integritet och inte alls gillar tanken på att alla deras frågor spåras och loggas.

Den har ett mycket rent gränssnitt med minimala annonser och oändlig bläddring, så användarupplevelsen är trevlig och strömlinjeformad. Det finns absolut noll användarspårning, och du kan även lägga till DuckDuckGos webbläsartillägg för att hålla din aktivitet privat.

Sökmotorn har en väldigt användbar funktion som heter bangs, vilket gör att du kan söka direkt på en annan webbplats från DuckDuckGo genom att skriva ett prefix. Till exempel skulle skriva ”!ebay magic The gathering” ta dig direkt till eBays sökresultat för frågan ”magic the gathering”.

Yahoo

INFO

Info 

Har funnits ännu längre än Google, och medan vissa ser det som föråldrat, är det fortfarande den tredje mest populära sökmotorn i världen. Det är även standard-sökmotor för Firefox.

En av de bästa sakerna med Yahoo är att det är så mycket mer än bara en sökmotor. Yahoos webbportal erbjuder e-post, nyheter, onlineshopping, spel och mer, vilket ger en väl avrundad användarupplevelse på ett och samma ställe.

Dess integration med Flickr, Yahoo Answers och Yahoo Finance innebär att det ger bättre bildresultat och stora mängder information om olika ämnen.

Ask

INFO

 Info 

Var en gång känt som Ask Jeeves, och detta enkla fråga-och-svar-format möjliggör naturligt språk-sökningar. Detta gör det mycket användarvänligt, särskilt för dem som är mindre bekant med sökmotorer såsom äldre datoranvändare.

Sökresultaten visar också vanliga frågor som är relaterade till din sökterm, som kan ge praktiska resurser och hjälpa dig i din vidare sökning.

Baidu

INFO

 Info 

Är den ledande sökmotorn i Kina, med en andel på över 70% av Kinas internetmarknad. Det är i mandarin, med är påfallande likt Google. Det ser liknande ut när det gäller design, det är intäktsgenererat via annonser och det använder rich snippets i sökresultat.

Baidu är dock starkt censurerat. Vissa bilder och även sajter som är för demokrati blockeras på sökmotorn.

WolframAlpha

INFO

 Info 

Är en privatägd sökmotor som låter dig ”beräkna svar på expertnivå med hjälp av Wolframs banbrytande algoritmer, kunskapsbas och AI-teknik.”

Den är utformad för att leverera expertkunskaper och kategoriseras i matematik, vetenskap och teknik, samhälle och kultur och vardag. Inom dessa finns olika underkategorier och användbara verktyg som gör att du kan beräkna data, forskningsstatistik och hitta expertsvar på dina frågor (du ser ett exempel om en liten stund).

Förutom att vara ett nav av expertkunskaper, kommer WolframAlpha inte spåra dina sökningar, och ger dig sinnesfrid när det gäller integritet.

Boardreader

INFO

  Info 

Är en sökmotor för forum och anslagstavlor. Det låter dig söka genom forum och sedan filtrera ner resultat efter datum och språk.

Det är ett användbart verktyg för att göra innehållsefterforskning eftersom det gör det väldigt enkelt att hitta innehåll skrivet av riktiga användare inom ämnet. Om du inte är nog bekant med nischen för att känna till det bästa forumet att besöka, kan Boardreader vara ett bra ställe att börja.

StartPage

INFO

 Info 

Grundades lite med strikt användarintegritet i sin kärna. Det spårar inte eller lagrar någon av dina data. Det riktar inte heller annonser baserat på ditt surfbeteende.

Startpage påstår sig vara ”världens mest privata sökmotor”. Du kommer att kunna få liknande resultat som de du skulle se från en helt privat Google-sökning.

Förutom att vara en sökmotor, erbjuder Startpage en proxytjänst som låter dig surfa på webbplatser anonymt för förbättrad online-säkerhet. De har även en anpassad URL-generator som innebär att du kan surfa utan att behöva ställa in cookies.

Allt detta presenteras i ett smart, rent gränssnitt som kan ställas in på olika teman, inklusive nattläge, vilket ger ett superfunktionellt användargränssnitt.

Ecosia

INFO

Info 

Tung användning av sökmotorer har en miljöpåverkan på koldioxidutsläppen. Det är där Ecosia kommer in: den koldioxidneutrala alternativa sökmotorn.

För varje sökning som görs (genom Bing) går intäkterna mot deras trädplanteringssystem. I genomsnitt behövs ungefär 45 sökningar för att plantera ett enda träd.

Qwant

INFO

Är baserad i Frankrike och är en sekretessbaserad sökmotor som inte registrerar dina sökningar eller använder dina personuppgifter för reklam.

Det användarvänliga gränssnittet kategoriserar dina sökresultat på webben, nyheter och sociala medier, och det finns även en dedikerad musiklektion som använder AI för att hjälpa dig att söka efter texter och upptäcka ny musik.

Den använder en snabbsökningsfunktion där du kan skriva in ”&” framför namnet på en webbplats (eller en dedikerad kortkod) för att se externa sökresultat direkt. Till exempel ”&w” eller ”&wikipedia” ger dig omedelbart tillgång till resultat från Wikipedia direkt från Qwant.

Search Encrypt 

INFO

Info 

Är en annan sekretessbaserad sökmotor, som använder lokal kryptering för att säkerställa att användarnas identifierbara information inte kan spåras.

Som en metasökmotor får Search Encrypt sina resultat från ett nätverk av sökpartners, vilket ger väl avrundade resultat som inte är anpassade till din historia.

Ett riktigt intressant inslag i denna sökmotor är att det automatiskt raderar din lokala webbhistorik efter 15 minuters inaktivitet. Detta innebär att du aldrig behöver oroa dig för din integritet, även om någon annan har tillgång till din dator.

SearX

INFO

Det är en öppen källkods-sökmotor som är tillgänglig för alla för en källkods-granskning och bidrag på GitHub. Det finns även möjlighet att anpassa den och hosta den på din server som din egen sökmotor.

SearX erbjuder många preferenser och inställningar som inte kan hittas på andra sökmotorer, vilket ger stor användbarhet och snabba, exakta resultat.

Yandex

INFO

Info 

Är den femte mest populära i över hela världen används i stor utsträckning i sitt hemland Ryssland, där det har cirka 60% av sökmotormarknadsandelarna.

Deras tjänst liknar Google väldigt mycket, och du kan söka webbplatser, bilder, videor och nyheter i en användarvänlig layout. Med ytterligare funktioner, inklusive mobilappar, kartor, översättning, molnlagring och mer, erbjuder Yandex lika mycket funktionalitet men med ett renare gränssnitt.

Gibirus

INFO

Info 

Är ”ofiltrerad privat sökning” och det är precis vad de erbjuder.

Genom att ladda ner dess AnonymoX Firefox-tillägg kommer alla dina sökningar skickas via en proxy-IP adress. Detta ger dig privata och objektiva sökresultat och säkerställer att andra datoranvändare inte kommer att kunna spåra din historia. Sökfrågor sparas inte på Gibirus servrar och historiken raderas inom några sekunder efter sökningen.

Disconnect

INFO

Info 

Låter dig utföra anonyma sökningar via en sökmotor som du väljer.

När du anger en sökterm omdirigeras din fråga och anonymiseras via Disconnects servrar innan den skickas till sökmotorn du valde. Detta gör att du kan använda din favorit-sökmotor utan sekretessproblem.

Disconnect erbjuder också webbläsartillägg och appar som låter dig blockera spårande sajter, ladda sidor snabbare, visa reklamförfrågningar och många fler sekretessbaserade funktioner.

Yippy

INFO

Info 

 Är ännu ett till bra val för integritet, eftersom det inte spårar dina sökningar eller visar anpassade annonser. Det gör att du kan söka olika typer av innehåll, inklusive webbplatser, bilder, nyheter, jobb, bloggar och myndighetsdata.

Även om det inte ger dig en enorm mängd resultat för din förfrågan, låter Yippy dig också filtrera resultaten med hjälp av en mängd olika kategorier som källa, tid eller ämnen för att ge dig de mest relevanta webbplatserna.

Swisscows

INFO

Info 

 Ger helt krypterade sökningar för att skydda din integritet och säkerhet. Det lagrar inte personuppgifter, IP-adresser eller sökförfrågningar, och dess servrar är baserade i Schweiz, som har några av världens strängaste sekretesspolicyer.

Det är särskilt populärt bland föräldrar som vill ge sina barn en säker sökupplevelse, eftersom det inbyggda filtret för pornografi och våld inte kan åsidosättas.

Den använder semantisk informationsigenkänning för att erbjuda intuitiva svar på sökfrågor, och datapooler för att generera svar snabbt och effektivt. Den innovativa semantiska kartan visar andra relevanta eller populära frågor, vilket hjälper till att ge dig ännu mer information.

Lukol

INFO

Info 

 Är en anonym sökmotor som levererar resultat från Google men upprätthåller din integritet genom att ta bort spårbara element.

Det innebär att du fortfarande kan dra nytta av Googles sökkraft utan att oroa dig för att spåras. Lukol säkerställer fullständig anonymitet för dina sökningar och hjälper till att hålla dig säker genom att skydda dig från vilseledande eller olämpliga webbplatser.

När det gäller funktionalitet är det en ganska enkel sökmotor. Du kan välja mellan webb, bilder, nyheter och videor för din sökning, men det finns inga alternativ för att filtrera resultat.

MetaGer

INFO

 Info 

Erbjuder ”Sekretesskyddad Sök & Finn” genom sin anonymiserade sökning. De är en ideell organisation, så de har inget att vinna på att spåra dina sökningar, och de använder bara grön energi vilket ökar känslan av förtroende.

MetaGer är en metasök-motor som förfrågar upp till 50 externa sökmotorer, vilket ger variation och djup till dess resultat. Det räknar inte med klickfrekvens när den behandlar en fråga, så resultaten är ofiltrerade och opartiska. De erbjuder även kartor och ruttplanering utan att spåra din plats.

Gigablast

INFO

 Info 

Är en privat sökmotor som indexerar miljontals webbplatser och levererar realtidsinformation utan att spåra dina data, och håller dig gömd från marknadsförare och spammare.

Det är inte den mest attraktiva sökmotorn där ute, men det erbjuder en mängd olika alternativ för filtrering eller att anpassa din fråga, inklusive sökning efter språk, exakt fras och filtyp. Tillsammans med webb, nyheter och bilder erbjuder Gigablast också en katalog och en omfattande avancerad sökfunktion.

Oscobo

INFO

Info 

Är en sökmotor som skyddar din integritet när du söker på webben. Genom att inte använda några verktyg eller skript från tredje part skyddas dina data från hacking och missbruk.

Genom att kryptera all trafik, levererar den anonyma sökresultat utan någon form av spårning, inklusive IP-adresser och cookies. Oscobo kommer inte att skicka söktermen till den webbplats som du klickar på eller dela dina personuppgifter eller sökhistorik.

Du kan söka efter webb, bilder, videor och kartor för stor användbarhet. Det finns också ett Chrome-tillägg som låter dig söka privat från Chrome-fältet för enkel åtkomst till säkra förfrågningar.

Infinity Search

INFO

Info 

Är en alternativ sökmotor med särskilt fokus på integritet. Faktum är att Infinity Search sparar inte vad användare söker efter och loggar inte någon identifierbar information om sina besökare. För att snabba upp sökresultaten hämtar Infinity Search resultat från flera källor och har ett sidofält på resultatsidan där användare kan söka efter samma sak på många andra webbplatser.

En cool detalj med denna alternativa sökmotor är att den har öppen källkod. Du kan hitta mer information om detta på https://gitlab.com/infinitysearch/infinity-search.

Sökmotorn har flera inbyggda integreringar, såsom börsdiagram och HTML-redigerare. En sak som skiljer Infinity Search från många andra sökmotorer är att den har sitt eget index och inte uteslutande förlitar sig på externa källor.