Skådespelaren Tomas Norström har avlidit. Den folkkäre skådespelaren somnade in in på Ersta Hospice i Stockholm natten till den 3 oktober i sviterna av cancer.

– Jag är i chock, säger sambon Anna Oldner Bengtsson när Expressen når henne. Hon fortsätter:

– Det har gått fort, han behövde bara vård i tre månader.

– Tomas var en otrolig fighter. Han var envis och tappade aldrig hoppet.

På Facebook skriver Tomas Norströms syster Marika Staberg att beskedet är obeskrivligt smärtsamt och svårt att ta in. 

”Under sjukdomstiden löste vi fredagskrysset i DN tillsammans varje vecka. Även då briljerar han med sitt kunnande och skarpa intellekt. Han klurade ut svaren på de svåraste frågorna och kollade upp mig så jag läst rätt och följt den lilla pilen till rätt ruta. Typiskt min bror. Jag är så otroligt ledsen över att Tomas fick sluta sitt liv alldeles för tidigt.”

Rolf Lassgård: ”Det var för tidigt”

En som minns Tomas Norström med värme är skådespelarkollegan Rolf Lassgård. Han har varit på en filmfestival i Hamburg och precis landat på Arlanda när han får höra om Tomas Norströms bortgång. 

– Oj, det var för tidigt. Det var tråkiga nyheter, säger Rolf Lassgård som skapade svensk filmhistoria med Tomas Norström i filmen Jägarna. 

I filmen spelade Tomas Norström rollen som ”Ove”, en bortkommen man som ville vara en i gänget. 

– Han var en skådespelare som gick in väldigt hårt i sin karaktär, framför allt med Ove som var en eljest karaktär, säger Rolf Lassgård. 

Sten Ljunggren spelade med Tomas Norström i Pistvakt.

Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skådespelaren Sten Ljunggren spelade pappa, ”Stor-Erik Marklund”, till Tomas Norströms karaktär ”Olle Ivar Marklund” i omåttligt populära komediserien Pistvakt. 

– Jag tycker det är jättetråkigt, jag visste inte att det var så illa. Jag är ledsen att höra det här, säger Sten Ljunggren. 

Rolf Lassgård minns vännen och kollegan.

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Jägarna” är en av de mest omtalade och omtyckta svenska filmerna någonsin. Över 760 000 svenskar såg den på bio. Filmen regisserades av Kjell Sundvall och handlar om polisen Erik Bäckström, spelad av Rolf Lassgård som flyttar hem till Norrbotten. Där börjar han nysta i rapporter om tjuvjakt på älg och ren som den lokala polisen struntat i. 

För tio år sedan släpptes den uppföljande filmen ”Jägarna 2”, och tv-serien ”Jägarna” släpptes 2018. I en intervju med Aftonbladet från i år ställde sig Tomas Norström skeptisk till nyinspelningarna. 

– Men ni vet, money rules. Det kanske hade varit bättre att stanna där och konstatera att det vi gjorde blev jättebra. Men så fort det finns en krona att suga ut så gör man det. Det är synd, men så är det, sa han då till tidningen. 

Tomas Norström.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tomas Norström var också med i LasseMajas detektivbyrå.

Foto: JOHAN PAULIN / SVT

Var klasskamrat med Peter Stormare

Tomas Norström föddes 1956 i Södertälje. Norström tog examen från Teaterhögskolan i Stockholm 1981 tillsammans med flera andra framstående scenpersonligheter som Jessica Zandén, Maria Johansson, Sissela Kyle och Peter Stormare.

Jessica Zandén låter hälsa i en kommentar:

Tomas var underbar! En fri själ med driv o stor kärlek till teatern. Många varma minnen av glädje o skratt från åren på scenskolan.

Norström debuterade som 19-åring 1975 i tv-filmen ”Embargo” där han spelade ett cykelbodbiträde.

På 90-talet blev Tomas Norström känd för rollen som Olle i kultförklarade tv-serien ”Pistvakt” där han spelade mot Lennart Jähkel och Jacob Nordenson. Trion spelade tre vuxna bröder som bor kvar hemma hos sin mamma i den norrländska byn Svartlien. Serien sändes i två säsonger mellan 1998 och 2000. Serien fick sedan en självbetitlad uppföljning i form av långfilm som hade premiär 2005.

Tomas Norström, 2005, i ”Pistvakt”.

Foto: FILMBOLAG SF

Tomas Norström, 2001, på scenen i ”Frimärkssamlarens hämnd”.

Foto: JOAKIM STRÖMHOLM / JOAKIM STRÖMHOLM PRODUKTION ,

Norström gjorde ett 70-tal tv- och filmproduktioner under sin drygt 45 år långa karriär. De senaste åren har han synts som som polismästaren i ”Lasse-Majas detektivbyrå”, ”Vår tid är nu”, ”Jordskott” och ”Morden i Sandhamn”. 

Tomas Norström efterlämnar sambon Anna, två barn samt två bonusbarn. Han blev 65 år. 

Se Tomas Norström i ikoniska rollerna

Folkkäre skådespelaren känd från ”Jägarna” och ”Pistvakt”.

Läs hela artikeln här!