1. Sätt en timer utan att röra mobilen

Om du står och slabbar i köket och vill sätta en timer på något är det inte kul att behöva röra vid telefonen. Är du som de flesta idag har du förmodligen ingen köksklocka. Då kommer Siri och funktionen Hej Siri till undsättning. Säg ”Hej Siri, 30 minuter timer” och vips får du en nedräkning tills kakan är klar (eller vad du nu håller på med).

Läs mer: Så får du kontroll över Siri på din Iphone eller Ipad

2. Handsfree utan handsfree

Du kan använda Hej Siri för att aktivera Siri, vilket gör att du aldrig behöver röra vid telefonen för att utföra flera sysslor. Du behöver till exempel ingen handsfree, utan kan säga ”Hej Siri, ring X med högtalare” så aktiveras högtalartelefonen.

Fakta

3. Faktakoll

”När föddes Benjamin Franklin?”, ”Hur många bor i Kenya?”, ”När var slaget vid Waterloo?”, ”Hur högt är Mont Blanc?” – rena faktafrågor är Siri rätt bra på. Oftast kan den slå upp i Wikipedia och ge svaret direkt. Andra gånger visas hela Wikipedia-artikeln. Ibland kan den missa vilken typ av fråga det är och gör en vanlig webbsökning istället, men det räcker faktiskt i majoriteten av fallen.

4. Singla slant

Behöver du slumpa något? Då kan Siri hjälpa till, antingen med 50/50 (”singla slant”) eller en tärning (”slå en tärning”). Tyvärr kan du inte säga exempelvis ”slå fem tärningar”, och på svenska förstår inte Siri andra tärningar än vanliga sexsidiga, medan du på engelska kan säga ”roll a D20” för att rulla en tjugosidig tärning (Drakar & Demoner-fans kan besviket konstatera att ”rulla en T10” blir en webbsökning på ”rulla en te tio”).

Missa inte: Test av Iphone 7 och Iphone 7 Plus

Siri lär sig relationer

5. Lär Siri familjeförhållanden

Om du vill kalla olika familjemedlemmar för mamma, pappa, morfar, farmor och så vidare kan du lära Siri vilka de är. Testa att säga ”ring pappa” till exempel, så kommer Siri fråga vem det är och då kan du spara kopplingen till rätt kontakt. Det funkar för ”ring frugan” men tyvärr inte för olika barn (du kan alltså inte säga ”ring äldsta sonen” eller ”ring yngsta barnbarnet”).

6. Snabba inställningar

Om du är inne i en app och vill komma åt dess inställningar kan du använda Siri för att ta en genväg dit. Aktivera Siri och säg ”inställningar” så hoppar du automatiskt direkt till inställningar för just den appen. Många färre klick och sparar en hel del tid.

Geobegränsade påminnelser

7. Platsstyrda påminnelser

Du kan be Siri påminna dig om olika saker. Du kan till exempel säga ”påminn mig att gå på föräldramöte på torsdag 16:30” så får du en påminnelse just den tiden. Men visste du att Siri även förstår platsrelaterade notiser? Du kan till exempel säga ”påminn mig att tvätta när jag kommer hem” eller ”påminn mig att köpa mjölk när jag går från jobbet”. Platserna du pratar om måste finnas i kontaktlistan. Säger du ”hem” eller ”hemifrån” måste du ha en hemadress i dina uppgifter som Siri förstår och säger du namnet på en kontakt måste hen också ha en adress.

8. Håll ett privat samtal med Siri

Innan IOS 8 fanns en inställning för att aktivera Siri genom att hålla din Iphone mot örat och prata som du pratar i telefon. Den har nu försvunnit, men möjligheten att prata med Siri på det sättet har inte försvunnit. Tryck fram Siri och håll mobilen mot örat som om du pratade i telefon och vips byter den från stora högtalarna till telefonhögtalaren och du slipper störa andra med Siris svar.

9. Spara till Evernote

Om du använder Evernote finns det ett smart knep för att använda Siri för att väldigt snabbt spara tankar och anteckningar till molnet. Du börjar med att skapa en ny kontakt som du kallar Evernote eller något annat. Sedan lägger du till din Evernote-mejlboxadress som mejladress i kontakten. Den hittar du i Evernotes inställningar under Account Summary. När du vill skicka något säger du bara ”Mejla Evernote” och komponerar ett snabbt mejl med Siri som sedan hamnar direkt i din standardbok i Evernote.

Sök på mejl

10. Sök efter mejl

Siri kan hjälpa dig att hitta ett mejl och läsa upp det för dig. Du kan säga till exempel ”Hitta mejl från Anna Müller” och strax berättar Siri hur många mejl du har från personen. Du kan då fortsätta genom att säga ”Läs upp det senaste” och Siri gör det. Du kan också söka efter mejl som handlar om olika saker (”hitta mejl om möte”) eller mejl från en viss dag (”hitta mejl från igår”).

Hitta datum, veckodagar och återstående tid

11. Hitta datum, veckodagar och återstående tid

Om ungarna frågar hur långt det är kvar till jul kan du snabbt få ett svar från Siri: Du frågar helt enkelt ”hur långt är det kvar till jul?”. Siri kan göra mängder av liknande beräkningar utifrån kalendern. Du kan till exempel fråga vilken veckodag den 13 november är i år eller vilket datum påskafton infaller på nästa år. Du kan också fråga om datum relaterade till kontakter, till exempel ”hur långt är det kvar till mammas födelsedag?”

12. Kolla vad som spelas

Siri kan, med hjälp av Shazam, ta reda på vilken musik som spelas i bakgrunden där du är – till exempel i en hiss, på en restaurang eller till och med ringsignalen från någon annans telefon. Säg bara ”vad spelas nu?” så sätter Siri igång att lyssna på bakgrundsljudet, vilket den i vanliga fall försöker ignorera.

Kolla när solen kommer gå upp eller ner

13. Fråga när solen går upp eller ned

Fotografer, fågelskådare och de som bara vill se något vackert vill ofta vara ute vid solnedgången och kanske framför allt soluppgången. Med Siri tar det bara ett par sekunder att ta reda på när solen går upp eller ned en viss dag. Frågar du bara ”när går solen ned?” svarar Siri när solen går (eller gick) ned samma dag, men du kan även säga ”när går solen upp på onsdag nästa vecka?”. Dessutom kan du lägga till en viss plats.

14. Ring vid vettiga tider

Om du ibland behöver ringa en bekant eller släkting som bor i ett annat land i en annan tidszon än Sverige kan du behöva tänka till innan du slår en signal – vad är nu klockan där borta egentligen? Siri kan hjälpa dig snabbt – fråga bara exempelvis ”vad är klockan i Tokyo?” så får du ett snabbt svar.

15. Sök på andra sökmotorer

Om du bara säger ”sök efter bästa Siri-tipsen” kommer Siri att använda Safaris standardsökmotor (Google) för att söka på webben. Men du kan söka via en annan sökmotor genom att specificera dig mer. Säg ”sök på Bing efter bästa Siri-tipsen” och du söker på Bing. Tyvärr förstår inte Siri vanliga sajter som Blocket, Hemnet eller MacWorld, du kan ännu inte säga ”sök på Blocket efter tramporgel” för att försöka hitta ditt nästa musikinstrument.

Styr Homekit

16. Styr ditt smarta hem

Siri är det perfekta sättet att styra lampor, rullgardiner och andra smarta hem-prylar som är anslutna via Homekit och Hem-appen. Du kan till exempel säga ”hej Siri sänk värmen till 18 grader” eller ”hej Siri tänd lampan i hallen”. Siri har en irriterande tendens att bara svara ”ok” och inte bekräfta till exempel vilken temperatur du efterfrågade, om du använder en enhet med skärm som Iphone eller Apple Watch kan det vara en bra idé att se efter om det blev rätt.

Genvägar

17. Automatisera med Genvägar

Smarta hemmet är inte det enda du kan styra med Siri. Faktum är att du själv kan programmera Iphone så att Siri kan styra nästan vad som helst. Appen Genvägar är det officiella sättet att automatisera IOS. Du kan skapa (och ladda ned) riktigt avancerade genvägar som kan kommunicera med andra appar och göra väldigt mycket annat. Siri kan köra alla dina genvägar enbart genom att du säger hej Siri följt av genvägens namn.

18. Räkna

Står det plötsligt still i huvudet när du ska räkna ut något? Du behöver inte hala fram telefonen, öppna Kalkylator och fylla i själv – det går lika bra att fråga Siri. Tyvärr kan Siri inte räkna med mer avancerade räknesätt.

Konvertera mått

19. Konvertera

Valutor, volum, vikt, längd, temperatur, lufttryck – Siri är bra på att översätta olika enhetsmått. Om du till exempel läser ett amerikanskt recept och det står att du ska sätta ugnen på 400° Fahrenheit kan du fråga Siri vad det blir i Celsius (och därefter hur många milliliter det egentligen går på en ”cup”). Eller fråga hur många kronor 149 000 yen är.

Skriv till Siri

20. Skriv in kommandon

Förr i tiden kunde du trycka på ett inmatat Siri-kommando för att redigera det och till exempel rätta när Siri hörde fel. Det går inte längre, men om du har problem med röststyrningen kan byta till skrivna kommandon. Öppna Inställningar -> Hjälpmedel -> Siri och aktivera Skriv till Siri. När funktionen är aktiv slutar Siri lyssna och när du håller ned sidoknappen visas istället ett gränssnitt för att skriva in ett kommando. I samma inställningspanel finns även andra inställningar du kan ha nytta av, till exempel att aktivera Hej Siri även när telefonen ligger med skärmen neråt.

Läs hela artikeln här!