Rickard Olsson ledde SVT:s älskade underhållningsprogram ”Vem vet mest” i över ett decennium. Men när kanalen beslutade att göra om konceptet, från fem till ett program i veckan, fick han ta ett av karriärens tuffaste val. 

I december 2017 meddelade Rickard Olsson att han lämnade både frågesportsprogrammet och SVT.

– Att kunna göra fem program om dagen, det tar tid att bygga den kunskapen. Det är lite sorgligt, sentimentalt. Man tycker inte att folk behöver det här längre, har Rickard Olsson tidigare berättat.

”Publikförakt” 

Rickard Olsson gick vidare med nya uppdrag på TV4 och komikern Johan Wester tog över ”Vem vet mest”. Men i maj förra året gick programmet i graven för gott. SVT meddelade då att de skulle satsa på nya underhållningsprogram och frågesportskoncept. 

Den före detta programledare riktade skarp kritik mot kanalen och kallade beslutet för ”publikförakt”. 

– Jag tycker det är synd att de gjorde om det från början. De hade en succé som var på väg att bli kultprogram, en daglig frågesport som en halv miljon människor kollade på, sa Rickard Olsson då till Expressen.

– Det fyllde alla public service-funktioner. Det finns ingen rimlig förklaring, vad jag har hört. 

I dag jobbar Rickard Olsson på radiokanalen Star Fm där han håller i eftermiddagsprogrammet måndag till fredag. Han har också tävlat i två säsonger av Filip Hammars och Fredrik Wikingssons succékoncept ”Alla mot alla”. 

Vill leda programmet igen

När Expressen träffar Olsson på premiären av James Bond-filmen ”No time to die” passar han på att kritisera nedläggningen av ”Vem vet mest” igen.

– Jag har noterat att precis när man valde att lägga ned ”Vem vet mest” så kom en jädra massa frågesportsprogram. Och ”Alla mot alla” vann kristallen samma år.

– Vad ska man tycka om det? Vad var det jag sa? . 

Han medger också att han saknar att leda programmet och att han inte är ovillig att komma tillbaka. 

– Jag skulle jättegärna göra ”Vem vet mest”. I England har programmet legat nere och kommit tillbaka i flera omgångar. 

– Ring så kommer jag!

Läs hela artikeln här!