Batteriföretaget Northvolt expanderar. Det handlar om anläggningen på Finnslätten i Västerås som ska bli ett “campus” för forskning, tillverkning av batterier och återvinning.

– Det här kommer bli, vilket är unikt, världens första batteriforskningscampus som har hela batterivärdeskedjan samlad på en och samma plats, säger Northvolts kommunikationschef Jesper Wigardt till TT.

Företaget går från att investera 1 miljard kronor i Västerås till att satsa 6,6 miljarder kronor. Personalstyrkan väntas öka från 400 personer till minst 1 000.

– Vi ser nu att batteriindustrin i Europa är under uppbyggnad från mer eller mindre noll. Vi tror att det kommer finnas plats för två eller tre sådana här forskningscampus i Europa. Vår ambition är att det här ska bli det ledande, säger Jesper Wigardt om utbyggnaden i Västerås.

Kina har 80 procent av marknaden för litiumjonbatterier, men med den ökade efterfrågan globalt för batterier har tillverkningen i Europa potential att växa. Northvolt har som mål att ta 25 procent av Europa-marknaden till år 2030.

Läs hela artikeln här!