Det här är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion.

Användning av ingredienser med låg påverkan på klimatet och innovativa förpackningslösningar är två nyckelfaktorer för att nå en mer hållbar produktion av mat och dryck. Lindes koldioxid har inte bara mindre påverkan på klimatet – den kan också förlänga livsmedels hållbarhet och bidra till att minska matavfallet.

Matavfall har stor inverkan både på klimatet och miljön, liksom har ekonomiska konsekvenser. En tredjedel av all mat som produceras globalt går antingen förlorad eller till spillo, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation.

– Att hitta lösningar för matavfall är inte bara oerhört viktigt utan även en enorm utmaning, säger Louise Ungerth, Senior Food Analyst specialiserad på matavfall.

– Världens befolkning växer, och vi måste använda all mat vi producerar istället för att slösa bort en tredjedel av den globalt. Det är mycket viktigt att hitta innovationer som minskar avfallet, både i produktionen och hos konsumenterna. Om vi inte lyckas hitta ett sätt att minska matavfallet kommer vi inte att kunna hantera utmaningarna för klimat och biologisk mångfald. Matavfallet måste halveras till 2030, enligt FN: s hållbara klimatmål, fortsätter hon.

Här är fem saker som Louise Ungerth tror att vi kommer att se mer av inom en snar framtid:

1. Hälsosamma drycker och välbefinnande-mat

– Dagens konsumenter är mycket hälsorienterade. Vi ser ännu fler alkoholfria alternativ till vin och sprit, sockerfria drycker och mat som kan hjälpa oss att må bra. Det pågår forskning om mat som kan skydda hjärtat, hjälpa oss att prestera bättre och stimulera våra kognitiva förmågor.

2. Växtbaserat är här för att stanna

– Nya och förbättrade vegan- och vegetariska alternativ kommer att fortsätta att utvecklas, till exempel konkurrenter till traditionella mejeriprodukter. Efter den stora framgången med vegansk mjölk gjord av havre kommer mjölk gjord av proteinrika ärtor. Vi kommer förmodligen också se ett större utbud av veganska ostar. Lusten efter fler och bättre växtbaserade alternativ växer inte bara med konsumenterna utan är också ett mycket hett investeringsområde.

3. Odlade proteiner

– Det har pratats ett bra tag redan om hållbart kött, fisk och skaldjur som odlas från djurceller. Men är konsumenterna redo?

4. Smart förpackning och matteknik

– Jag hoppas att vi får se mer förpackningar anpassade för mindre och enstaka hushåll – utan ett högre pris per kilo – för att hjälpa till att minska matavfallet. Teknik och data kan också vara effektiva verktyg mot matsvinn, till exempel appar som varnar personalen i en livsmedelsbutik om att en produkt närmar sig sitt bästa före datum och att den kan säljas ut istället för att slösas bort.

5. Lokalproducerad mat

– Intresset för lokalproducerad mat var stor redan före pandemin och jag tror att denna trend kommer att fortsätta växa när landsbygden är i uppsving. Till exempel digitala lösningar som kan koppla slutkonsumenter med producenter, såsom jordbrukare, för att minska på mellanhänder.

Koldioxiden som Linde erbjuder för livsmedelsförpackningar kommer från naturens eget kretslopp, till exempel från bioetanolproduktion baserad på vete och återvunna bageriprodukter. Den kan användas för livsmedelsförpackningar med Modified Atmosphere Packaging (MAP).

Läs mer om Modified Atmosphere Packaging här.

– Att använda denna gas för livsmedelsförpackningar förlänger livsmedlets hållbarhet, vilket i sin tur bidrar till att minska matavfallet, säger Peter Jansson, chef för affärssegmentet Food & Beverage, Linde Gas.

MAP-metoden tillsammans med koldioxid motverkar tillväxt av mikroorganismer utan att använda ytterligare konserveringsmedel. I fast form som torris kan det också hjälpa till att skydda livsmedlet under transport och bevara kvaliteten på kylda och frysta livsmedel.

– Den låga temperaturen under -78 ° C i fast eller flytande koldioxid kan till exempel användas för att kyla eller frysa en ingrediens riktigt, riktigt snabbt, vilket i sin tur kan minska ledtiderna och öka kvaliteten från produktion till leverans, säger Peter Jansson.

Peter Jansson, chef för affärssegmentet Food & Beverage, Linde Gas

– Denna teknik skyddar också en produkts kvalitet tills den når sin slutdestination, till exempel när det gäller struktur och utseende, fortsätter han och tillägger att ökad hållbarhet i distributionskedjan är en annan fördel.

Att använda en koldioxid som härstammar från en naturlig cykel, i detta fall tillvaratagen som biprodukt från vete eller återvunnen stärkelse, är ett exempel på hur branscher kan samarbeta för att bättre utnyttja naturens resurser.

– På detta sätt kan koldioxiden användas som en värdefull produkt istället för att släppas ut direkt i atmosfären, säger Peter Jansson och fortsätter. Vår naturligt tillverkade koldioxid kan också användas i växthusodling och är det som skapar den skarpa och friska smaken i kolsyrade drycker. Läs mer om växthusodling här.

Koldioxid som produceras som en biprodukt av olika jäsningsprocesser är en del av den naturliga atmosfärscykeln och förändrar inte växthusgasnivåerna.

Fakta

Lindes koldioxid produceras som en biprodukt av olika jäsningsprocesser och är en del av den naturliga atmosfärscykeln som inte påverkar växthusgasnivåerna. Gasen används i processer vi ser varje dag. Vill du veta mer om Linde Gas och deras arbete? Läs mer här.

Annonsinformation

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se

Läs hela artikeln här!