Årets Nobelpris i fysik kan i år komma att handla om ett ämne som vanliga dödliga har mycket svårt att förstå – kvantfysik, det vill säga den fysik som beskriver mycket små system, som atomer och elementarpartiklar.

Pristagarna tillkännages av Kungliga vetenskapsakademien i dag, tisdag, kl 11.45.

Bland dem som ligger bäst till återfinns den ryss-amerikanske fysikprofessorn Alexej Kitaev, som allmänt betecknas som en av de mest framstående fysikerna i vår tid. Han har bland annat utvecklat felresistenta kvantdatorer.

Banbrytande upptäckter

En annan tänkbar vinnare är engelsk-amerikanen Mark E J Newman, känd framför allt för sin forskning om komplexa nätverk. Hans metoder har använts inom så skiftande områden som biologi, ekonomi, politik och sociologi.

Läs mer: Nobelpris till Ardem Patapoutian och David Julius – för upptäckt om receptorer

En tredje möjlig kandidat är italienaren Giorgio Parisi, som har gjort banbrytande upptäckter inom den så kallade kvantkromodynamiken och studier av komplexa störda system inom fysikens område.

Här följer du tillkännagivandet

I fjol belönades Roger Penrose, Storbritannien, Reinhard Genzel, Tyskland, och Andrea Ghez, USA, för forskning som visar att de svarta hålen ute i universum faktiskt existerar på riktigt.

Årets pristagare i Nobelpriset i fysik presenteras tidigast klockan 11.45 i dag tisdag. Tillkännagivandet går att se i videospelaren nedan.

Alfred Nobel

Alfred Bernhard Nobel (1833-1896) är Sveriges genom tiderna mest berömda uppfinnare och industriledare.

I sitt testamente uttryckte han en en önskan om att hans förmögenhet skulle användas till att instifta ett pris som skulle delas ut i fem olika kategorier: fysik, kemi, fysiologi eller medicin, fred samt litteratur.

Utöver dessa delas även ett ekonomipris ut av Riksbanken, men detta kallas inte officiellt för Nobelpriset i ekonomi utan benämns priset i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

Prisceremonin äger normalt sett rum varje år på Alfred Nobels dödsdag, 10 december. Prissumman är tio miljoner kronor per pris. Högst tre personer får dela på varje pris.

Läs hela artikeln här!