Den 4 oktober 2011, flera år före konkurrenter som Google och Amazon, lanserades Apples virtuella hjälpreda Siri. Ett par år senare kom Siri till Sverige och på MacWorld roade vi oss med att testa röstigenkänningen med olika dialekter.

I ett decennium har Siri alltså hjälpt Apple-användare få svar på olika frågor, utföra uppgifter i uppkopplade hem och spela upp tv-program på Apple TV-enheter. Trots att Apple hade ett visst försprång har Google Assistent och Amazon Alexa på allvar utmanat (och ofta överträffat) Siri på olika områden – men i svenskarnas älskade Iphone regerar hon trots allt fortfarande i överlägset majestät.

Under åren har MacWorld skrivit 1 166 artiklar där den virtuella assistenten åtminstone nämns, och en särskilt uppskattad artikel är den med roliga frågor du kan ställa till Siri. Men också vår lista med nyttiga och vissa lite oväntade kommandon har varit uppskattad av er läsare.

Framtiden för Siri och virtuella röstassistenter överlag får sägas vara tämligen ljus, men hur just Apples produkt kan utvecklas framöver är osäkert. Klart är att Apple de senaste åren gjort flera uppköp (se här och här) inom maskininlärning och andra områden där man vill utveckla Siri.

Tack till William som påminde oss om jubilaren!

Läs hela artikeln här!