Elpriset sätter nytt rekord i Sydsverige. Skenande gaspriser i Europa gör elen mer än fyra gånger dyrare i Skåne.

I morgon torsdag kostar en kilowattimme (kWh) el i elområde 4, södra Götaland, i snitt 224 öre, med toppar på över 3:50 kronor under morgontimmarna, enligt elbörsen Nordpool.

– Snittpriset över ett dygn är det högsta någonsin, säger Björn Björnson, elexpert på elhandelsbolaget Godel.

I norra Sverige handlar det om mer normala priser på 40-50 öre per kWh.

En avgörande orsak är de skenande gaspriserna i Europa, kostnader som slår igenom på elpriset via gaseldade kraftverk främst på kontinenten, men som även smittar av sig norrut. Gaspriset steg på onsdagen ytterligare kraftfullt, runt 30 procent, från redan höga nivåer. Jämfört med tidigare i år har gaspriset i Europa sexfaldigats.

– Elpriset i södra Sverige är väldigt influerat av de kontinentala priserna, exakt hur mycket är svårt att säga, säger Björn Björnson.

Läs mer: Har skjutits upp över 20 gånger – nu är Sydvästlänken i drift

Hittills i oktober ligger ändå priserna i snitt lägre än sett över hela september. För ett hushåll med rörligt elpris brukar det räknas fram som ett snittpris över månaden, så enskilda dagsrekord behöver inte slå igenom så hårt.

Men sett till hur det har varit under sommaren och hösten talar för att elpriserna kommer att ligga kvar på ovanligt höga nivåer under vintern, resonerar Björn Björnson.

Putin lovar mer gas

Dåligt med vind och kallare väder i prognoserna anges som delförklaring till den senaste uppgången i de europeiska gaspriserna. I grunden handlar det om oro för sinande gasleveranser, att det uppstår en brist.

Nu lovar Rysslands president Vladimir Putin mer gas till Europa. Gasleveranserna kan komma att nå ett nytt rekord i år, sade han i samband med ett möte med ryska energiföreträdare.

Enligt Putin är det européernas egna misstag som förklarar de skenande priserna, inte som vissa kritiker säger, att Ryssland medvetet strypt gasförsäljningen för att sätta press på Europa att ge klartecken för gasledningen genom Östersjön till Tyskland, Nord Stream2

Läs hela artikeln här!