Akademiker som jobbar hemifrån rör på sig mer och är mer avslappnade. Det visar en ny forskningsstudie.

Forskare vid Högskolan i Gävle har i en mindre studie undersökt rörelsemönster vid distansarbete respektive kontorsjobb. Det gjordes genom att utrusta 23 akademiker med aktivitetsmätare under arbetsdagar på kontor och när de jobbade hemifrån. Med hjälp av pulsmätare och kortisolprover undersöktes även stress och återhämtning bland deltagarna.

Resultatet visar att när arbetsuppgifterna utfördes i hemmet rörde deltagarna mer på sig jämfört med när de befann sig på sin ordinarie arbetsplats. De var också mer avslappnade under jobbdagen.

– Det vi kan se genom mätningarna är framför allt att hemarbetande växlar mellan sittande och stående, att de reser på sig och har fler avbrott i sitt sittande, säger Linda Widar som forskar om distansarbete och hälsa vid Högskolan i Gävle i ett pressmeddelande.

Läs mer: Bra arbetsmiljö gynnar även lönsamheten

Forskarna bakom studien menar att tendenser till mindre stillasittande, och att medarbetare känner sig mer avslappnade på hemmakontoret, kan vara gynnsamt för hälsan. Större studier behövs dock för att bekräfta detta.

Läs hela artikeln här!