Här samlar Ny Teknik de mest trovärdiga uppgifterna om 2022 års väntade släpp av nya Iphone-modeller.

2021-10-04: Fördubblad lagring hos Iphone 14?

2021 blev året då Apple dubblerade lagringskapaciteten på sin vräkigaste flaggskeppsmobil, Iphone 13 Pro Max. 512 gigabyte växte till 1 terabyte.

Till nästa år ser Apple ut att fortsätta på den utstakade banan – i alla fall om man ett rykte som sajten GSM Arena skriver om. Källan, som har sitt ursprung i Kina, nämner att nästa års Iphone 14 ska levereras med hela 2 terabyte i QLC-lagring. QLC är ett typ av flashminne som kan lagra fyra bitar per cell.

Ryktet nämner inte vilken modell som kan vara aktuell för 2 TB-lagring, men det rör sig sannolikt om nästa års Pro Max-telefon.

En möjlig förklaring till varför Apple skulle fördubbla kapaciteten även nästa år kan vara att tillverkaren planerar att lansera en ny lagringskrävande kamerafunktion. Redan i dag fylls telefonen snabbt om man spelar in längre 4k-videoklipp med 30 bildrutor per sekund i Apples videoformat Prores.

Med tanke på att Iphone 14-lanseringen ligger nästan ett år bort bör den här typen av spekulationer också tas med en nypa salt.

2021-09-21: Analytiker: Så blir 2022 års Iphone-modeller

Analytikern Ming-Chi Kuo brukar anses vara den som är allra bäst på att avslöja Apples hemligheter. I dagarna har han släppt en ny prognos för hur nästa års Iphone-modeller kommer att se ut, rapporterar 9to5Mac.

De stora nyheterna är att han tror att Pro-modellerna slopar ”notchen” och att Apple lanserar en helt ny modell.

Så här tror Ming-Chi Kuo:

  • Ny Iphone SE: Under första halvan av 2022 väntar han sig en ny version av Iphone SE, den här gången med 5g-stöd.
  • Iphone 14: En helt vanlig Iphone med 6,1 tums skärm.
  • Iphone 14 Max: En större variant av den ”vanliga” Iphone som får samma skärmstorlek (6,7 tum) som Iphone Pro Max, men har lite annorlunda design, enklare kamerasystem och inte minst betydligt lägre pris. Under 900 dollar i USA, jämfört med Iphone 13 Pro Max som har ett instegspris på 1 099 dollar.
  • Iphone 14 Pro och Pro Max: Proffsduon får en ny design där sensorpanelen i framskärmen ersätts av ett kamerahål i skärmen. De får även en ny 48 MP vidvinkelkamera.

Längre fram i tiden då? Jo, Ming-Chi Kuo tror redan nu att han har ett humm om Iphone 15. 2023 års Apple-mobiler kan nämligen få fingertrycksavläsare inbyggd under skärmen. Något som många Android-tillverkare jobbat med i flera år redan.

Till 2024 tror han att Apple till sist är redo att lansera en vikbar mobil. Om denna Iphone Fold blir verklighet återstår att se.

2021-09-09: Ingen ”notch” på Iphone 14

Det är bara några dagar kvar till lanseringen av Iphone 13, men plötsligt har nästa års Iphone 14 blivit den stora snackisen. En rejäl läcka indikerar nämligen att det blir några stora designmässiga förändringar på nästa års Apple-mobiler.

Det är läckaren Jon Prosser som i en video påstår sig sitta inne på uppgifter om hur Iphone 14-serien kommer att se ut, och han har släppt ett antal renderingar som exempel.

Mest slående är att den omdebatterade sensorpanelen på framskärmen, den så kallade ”notchen”, är borta. Istället sitter selfiekameran i en liten utskärning i glaset, en lösning som många Android-tillverkare gått över till. Face ID-sensorerna uppges istället ligga inbäddade under skärmen.

Även baksidan har genomgått en markant förändring. Kameramodulen buktar inte längre ut från mobilens baksida, sensorerna sitter istället inbäddade i den.

Läs mer: Allt vi vet om Iphone 13 – som släpps 2021
Foto: Jon Prosser/Rendersbyian

2021-06-28: Det här vet vi om Iphone 14

Iphone 13 har väntad lansering hösten 2021. Men redan nu är ryktena om nästa års modeller i full gång.

När den välkände Apple-analytikern Ming-Chi Kuo uttalar sig om teknikjättens kommande släpp då lyssnar världen noga. För ofta ska det visa sig att han har haft rätt. Den här gången handlar det om 2022 års väntade Iphone-släpp.

Sedan tidigare har Kuo meddelat att det inte lär bli någon ny Iphone Mini nästa år. Hans nya förutsägelse är att Apple år 2022 bland annat kommer att lansera en 6,7-tums Iphone med den lägsta prislappen hittills, berättar 9to5mac. Den väntas kosta mindre än 900 dollar, eller motsvarande drygt 7 600 svenska kronor, i USA. Även en 6,1-tums low end-variant ska vara på gång.

Läs mer: Test: 5 populära smarta klockor – så bra är de

Fingeravtryckssensor under skärmen

Utöver detta uppger Ming-Chi Kuo att Apple jobbar på två high end-modeller av sin smarta telefoner, i storlekarna 6,1 och 6,7 tum.

Han tror också att nästa års Iphone-modeller kommer att ha sensorer för att läsa av fingeravtryck och låsa upp telefonen direkt under displayen.

De nya, lyxigare, modellerna av Iphone kan även uppgraderas med en 48-megapixel vidvinkelkamera, enligt Kuo.

Några överraskningar på namnfronten väntas Apple inte komma med. Kuo kallar Iphone-modellerna: Iphone 14, Iphone 14 Max, Iphone 14 Pro och Iphone Pro Max.

I dag har Apple en enda 6,7-tumstelefon i sitt sortiment: Iphone 12 Pro Max.

Läs hela artikeln här!