Det var efter att talibanerna intagit Afghanistans huvudstad Kabul som SVT:s Carina Bergfeldt startade en insamling till Svenska Afghanistankommittén för att hjälpa barn i det krigshärjade landet. 

– Som SVT-medarbetare får man egentligen inte tycka någonting om någonting, men i morse så tänkte jag bara ”fuck it, jag gör det”, sa hon till Expressen samma dag som hon startade insamlingen.

Men Bergfeldt anklagades snabbt för att i sin roll som public service-anställd inte ha agerat opartiskt och fick senare restriktioner från SVT om att inte få bevaka Afghanistan eller den Svenska Afghanistankommittén framöver.

”Dagar där jag varit jätteledsen”

När SVT-profilen gästar Kristoffer Triumfs podcast ”Värvet” har det gått mer än en månad sen kritikstormen tog fart.

– Det har varit väldigt upp och ner. Jag har haft dagar där jag varit jätteledsen och tyckt att det varit jättejobbigt. Jag har haft dagar där jag tyckt att alla är idioter. 

Carina Bergfeldt säger att hon i dag har tudelade känslor kring insamlingen och uppståndelsen som följde.

– Är jag genuint ångerfull att en och en halv miljon kronor har gått till barn i Afghanistan? Nej det är jag naturligtvis inte. Men är jag genuint ångerfull att jag ställde till det för mig och skrev ett inlägg jag inte borde ha gjort, som gjorde att SVT hamnade i en jobbig situation? Ja det är jag.

Bergfeldt om kritiken från kollegerna

Bergfeldt har också fått kritik från SVT-kolleger. 

– Jag blev väldigt förvånad över hennes initiativ. Internt får vi hela tiden höra att vi ska förhålla oss opartiska, sa ”Uppdrag granskning”-reportern Lina Mabkoul till DN.

Även Axel Gordh Humlesjö på ”Uppdrag granskning” kritiserade Bergfeldt:

– Jag förstår verkligen lockelsen i att vara med överallt och ta del av allt som är roligt. Men jag känner Carina, jag betraktar henne som en vän. Hon är väldigt populär, SVT behöver henne, men då måste man också kunna ställa högre krav på att vara ett högre föredöme för hela public service, sa han till Expressen när det stormare som mest kring henne.

I ”Värvet” berättar Carina Bergfeldt att hon och hennes chefer löste situationen internt och ställer sig frågande till kollegernas tillvägagångssätt för att förmedla kritiken.

– Det fanns SVT-kolleger som gick ut och var upprörda att det inte var tillräckligt med reprimander. Att de inte skällde tillräckligt mycket på mig.

”Jag har fått ett straff”

Profilen säger att hon hellre sett att de kontaktat henne direkt än att gå ut och kritisera på annat håll.

– De hade bara kunnat ringa mig och fråga, men det gjorde de inte.

I podcasten säger Bergfeldt samtidigt hon accepterar SVT:s val att stoppa henne från att bevaka Afghanistan.

– Jag köper att jag bryter mot reglerna. Jag köper att det innebär en konsekvens. Jag har fått ett straff, och jag fick ett ganska hårt straff tycker jag, i och med att jag ville åka till Afghanistan. Jag får inte åka till Afghanistan nu.

Carina Bergfeldt minns Utøya: ”Det värsta du kan se”

Läs hela artikeln här!