Det har snart gått två veckor sedan den aspirerande influencern och resebloggaren Gabby Petito, 22, hittades död efter att ha varit försvunnen.

Dödsfallet kategoriserades omedelbart som mord.

Gabby Petito hade befunnit sig på en månader lång roadtrip med sin pojkvän Brian Laundrie, 23, när pojkvännen plötsligt återvände hem till delstaten Florida helt ensam – utan sin flickvän, och utan vilja att samarbeta eller prata med polisen om vad som kan ha hänt.

Brian Laundrie och Gabby Petito.

Foto: NORTH PORT POLICE DEPARTMENT HANDOUT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Pojkvännen Brian Laundrie har den senaste veckan varit spårlöst försvunnen – och beskrivs som ”USA:s mest jagade man” – och fallet har skapat stor uppståndelse internationellt.

Gabby Petitos familj, polisen och FBI, samt hundratusentals följare i sociala medier, tampas nu med en rad frågetecken som behöver redas ut kring mordet på Gabby Petito. Det utöver frågan: Vem mördade henne?

https://www.instagram.com/p/CTA__ISJZYY/

Var är pojkvännen Brian Laundrie?

Enligt Brian Laundries familj berättade han för dem att han skulle ut och vandra i ett naturreservat i Florida, samma delstat som där han och Gabby Petito bodde tillsammans. Det var den 14 september. Sedan dess har FBI och myndigheter sökt efter Brian Laundrie i den aktuella nationalparken men utan resultat.

En tidig teori var att han kan ha skadat sig själv på något vis, och kanske inte ens är vid liv.

– Huruvida han har skadat sig själv där eller inte, vi vet varken eller. Jag tror säkert att det är en möjlighet, säger den lokala polisens talesperson Josh Taylor till New York Post.

– Finns det någon som inte tror att han gick ut dit och sköt sig själv i huvudet? Jo absolut. Vi har ingen information om var han befinner sig.

Efteråt har det även framkommit att Brian Laundrie åkte ut på en campingtur med sina föräldrar den 6-8 september – flera dagar efter han återvänt hem ensam från parets roadtrip. Den 11 september anmäldes Gabby Petito försvunnen av sina föräldrar.

https://www.instagram.com/p/CRaCDBGlLvb/

Hur dog Gabby Petito?

Ganska omedelbart meddelade polisen att Gabby Petito mördades, att någon annan dödade henne. Däremot har man ännu inte offentliggjort någon officiell dödsorsak, enligt FBI. Det enda man vet i nuläget är att Gabby Petito dog någon gång i slutet av augusti.

Ungefär runt den tidpunkt som familjen mottog en rad mystiska sms-meddelanden från Gabby Petito.

Det allra sista meddelandet som skickades från Gabby Petitos telefon löd ”ingen mottagning i Yosemite” och skickades den 30 augusti. Mamman har tidigare uttryckt misstankar om att de sista sms:en kanske inte skickades av Gabby Petito själv överhuvudtaget. Efter de mystiska sms:en stängdes Gabby Petitos mobiltelefon av och gick inte längre att spåra. 

Gabby Petitos mamma Nichole Schmidt.

Foto: JOHN MINCHILLO / AP TT NYHETSBYRÅN

Vad har polisen gjort för fynd?

Gabby Petito och hennes pojkvän reste runt i USA med en van, en Ford Transit från 2012, i vilken de mer eller mindre bodde, samt hade sina tillhörigheter i.

Vanen i fråga beslagtogs av polisens tekniker utanför Brian Laundries föräldrars hem i Florida.

FBI-agenter utanför Brian Laundries föräldrars bostad.

Foto: MOMANDPAPARAZZI.COM / SPLASHNEWS / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Inuti fordonet hittade polisens tekniker en extern hårddisk där man hoppas hitta material som kan berätta mer om parets resa, deras relation och tid tillsammans.

Utöver hårddisken har man ännu inte gått ut med andra eventuella fynd av avgörande karaktär.

Enligt Insider har FBI däremot samlat ihop flera av Brian Laundries ägodelar från familjehemmet för att underlätta arbetet för polisens spårhundar. 

Skåpbilen filmades av en slump – dagar efter försvinnandet.

Samtidigt har man hört en rad vittnen som har stött på paret under resans gång. Flera av dessa vittnen har berättat om verbala dispyter paret emellan.

Man upptäckte även en mystisk stenformation kring platsen där Gabby Petito hittades död. Flera små stenar hade placerats i form av ett kors på marken. När stenkorset placerades där, och av vem, vet man dock inte.

Upptäckten vid platsen där Gabby Petitos kropp hittades.

Var är parets mobiltelefoner?

När pojkvännen Brian Laundrie lämnade föräldrarnas hem den 14 september tog han varken med sig sin mobiltelefon eller plånbok. Samtidigt uppges Brian Laundrie ha köpt en ny mobiltelefon efter att ha återvänt hem utan Gabby Petito, enligt familjens advokat, en telefon som har beslagtagits av FBI. Huruvida FBI även har hittat Brian Laundries tidigare mobiltelefon framkommer inte.

Status gällande Gabby Petitos mobiltelefon är i nuläget inte känd, mer än att den stängdes av kort efter de omtalade sms-meddelandena i slutet av augusti.

Ett meddelande skickat den 27 augusti väckte misstankar hos Gabby Petitos familj, då hon använde ett namn för sin morfar som hon aldrig annars använder. Det allra sista meddelandet, den 30 augusti, antas just nu inte ha skickats av Gabby Petito själv, enligt familjen.

Läs mer om de sista skickade sms:en här.

Hur var parets förhållande?

Gabby Petito och Brian Laundries förhållande har fått mycket utrymme i medierna sedan hon hittades mördad.

Båda växte upp i New York och paret träffades under skolåren då man också dejtade. De återförenades och kärlek uppstod på nytt efter att de gått ut skolan. De senaste två åren har Gabby Petito och Brian Laundrie bott ihop hemma hos pojkvännens föräldrar i Florida.

I juli 2020 förlovade de sig.

”Du får livet att kännas overkligt, och varje dag är verkligen som en dröm med dig”, skrev Gabby Petito på Instagram då.

Parets vänner har vittnat om ett stormigt förhållande.

En vän säger till People att ”det fanns alltid något under utan att allt inte var 100% bra”.

En annan vän säger till samma tidning:

– De hade tillfällen då de var väldigt toxiska och tillfällen då allt verkade mycket mer hälsosamt. De hade väldigt höga toppar och låga dalar. Men de verkade verkligen älska varandra.

Enligt Gabby Petitos mamma bråkade paret flera gånger under resans gång och den 12 augusti stoppades de också av polisen efter flera gräl, bland annat under en resa på motorvägen där parets van höll på att köra av vägen. Enligt polisen ska någon ha slagit larm efter att ha sett ett bråk i fordonet.

– Vi körde förbi och vi såg mannen slå en tjej, säger personen som larmade, enligt tv-stationen ABC.

Expressen har tidigare skrivit om det sista kända bråket innan Gabby Petito försvann.

På söndagen hittades vad som misstänks vara Gabby Petitos kvarlevor i Grand Teton National ParkHör vittnets larmsamtal om Gabby, 22: ”Han fortsatte slå”.

Paret drev en nystartad Youtube-kanal tillsammans samt hade ett gemensamt konto på Tiktok. De hade ambitioner att bygga upp ett slags influencerliv tillsammans.

Efter sitt försvinnande har Gabby Petito fått över 1 miljon följare på Instagram där människor har samlats för att följa fallet.

Även Brian Laundries konto på Instagram har överösts med nya följare och kommentarer – där många uppmanar honom att överlämna sig till polisen.

Vad händer när och om pojkvännen hittas?

I nuläget är Brian Laundrie inte formellt misstänkt för inblandning i mordet på Gabby Petito. Däremot vägrade han att samarbeta med polisen när hon först anmäldes försvunnen, och han hänvisade alla frågor till en advokat.

Brian Laundrie är dock efterlyst för misstänkt bedrägeri. Han uppges ha använt ett bankkort som inte tillhörde honom och därpå spenderat åtminstone 1 000 dollar, motsvarande cirka 9 000 kronor, under tre dagars tid.

I nuläget är han inte misstänkt för något annat. Däremot har polisen och FBI intresse av att veta vad som kan ha hänt Gabby Petito. Brian Laundrie kan ha varit den sista personen att se henne i livet och han är därför högintressant att komma i kontakt med.

Gabby Petitos familj är å sin sida övertygade om att Brian Laundrie är inblandad i hennes död.

– Alla i Gabbys familj vill att världen ska veta att Brian inte är försvunnen, han gömmer sig, säger polisens talesperson Josh Taylor till New York Post.

Fallet med den mördade 22-åringen engagerar hela USA.

Läs hela artikeln här!